Asbestdaken moeten voor 2024 worden gesaneerd. Het vervangen van asbest op landbouwschuren wordt er echter niet gemakkelijker op. De financiële ondersteuning is er al op achteruit gegaan en nu wordt ook het vervangen zelf niet eenvoudiger, maar wel veel duurder. Een akkerbouwer uit Groningen meldde dat bij hem de asbestsanering aanzienlijk duurder uit zou vallen als de aannemer gelijk zou hebben dat een werkbak aan een bouwkraan niet langer toegestaan is voor het feitelijk vervangen van asbestplaten.
Navraag leert dat inderdaad de Inspectie SZW (de arbeidsinspectie) de handhaving van de regels die sinds januari 1995 gelden voor het gebruik van werkbakken heeft aangescherpt door het uitbrengen van de brochure ‘Werken op hoogte vanuit een werkbak’. Dat heeft ertoe geleid dat asbestsaneerders werken, waarbij ze gebruik wilden maken van een hijskraan/hoogwerker met werkbak, hebben stilgelegd en geplande werken hebben afgezegd. Afgelopen week heeft Minister Asscher ook de Kamervragen van de SGP-leden Dijkgraaf en Bisschop hierover beantwoord. Het antwoord komt er op neer dat het om bestaande regels gaat en dat er wel machines zijn die voldoen aan de regelgeving en die kunnen helpen bij het vlot saneren van asbestdaken. Wat betreft een eventuele bijdrage in de kosten verwijst hij naar het onderzoek daarnaar in het kader van de programmatische aanpak asbestdaken. Inmiddels wordt over het gebruik van werkbakken ook overleg gevoerd met de inspectie. Hopelijk levert dit een meer praktische oplossing op voor de uitvoeringspraktijk.
De NAV blijft tegelijkertijd ook pleiten voor een betere financiële regeling voor de sanering en vestigt in deze haar hoop op het nieuwe kabinet.