Vandaag is het besluit tot verlenen van een tijdelijke vrijstelling voor het gebruik van Luxan mollentabletten tegen veldmuizen in akkerbouwgewassen gepubliceerd in de Staatscourant.

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is verheugd, dat haar inspanningen in samenwerking met LTO en de Coördinator Effectief Middelenpakket van de Brancheorganisatie Akkerbouw dit resultaat heeft opgeleverd. De muizen hebben met name in Noord Nederland problemen veroorzaakt in graszaad en wintergranen en er is een groot gevaar dat nu deze gewassen geoogst zijn, de problemen zich verplaatsen naar andere gewassen en van daaruit weer naar de graslanden.

De vrijstelling geldt voor 120 dagen en is aan een aantal voorwaarden gebonden. De vrijstelling geldt voor de teelt van wintergraan, graszaad, aardappelen, koolgewassen, wortelen en overige wortel- en knolgewassen in de provincie Friesland, uitgezonderd de Friese Waddeneilanden, de provincie Groningen, uitsluitend in het gebied ten noorden van de A7 en de provincie Flevoland, uitsluitend de gemeentes Noordoostpolder en Urk.

Toepassing is voorbehouden aan mensen die in het bezit zijn van een bewijs vakbekwaamheid  Mollen- en Woelratten bestrijding dat is afgegeven door Bureau Erkenningen in opdracht van de Minister van Economische Zaken. Voor de exacte voorwaarden: zie: https://www.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2015-26350.html. Tevens geldt dat de toepasser dient te beschikken over een verklaring van een deskundige dat de schade is veroorzaakt door veldmuizen en dat toepassing noodzakelijk is.

Door deze restricties zal het middel alleen worden toegepast daar waar werkelijk een noodsituatie dreigt en akkerbouwers geen andere maatregelen tot hun beschikking hebben om grote schade te voorkomen. De NAV vindt dat hiermee een goede balans is gevonden tussen akkerbouwkundige noodzaak en milieubeheer.

NAV, 20 augustus 2015