De Amerikaanse president Donald Trump heeft een handelsoorlog ontketend met China en Europa. Hij dreigde Europa om forse heffingen te leggen op staal en bijvoorbeeld Duitse auto’s. Om dit te voorkomen is de voorzitter van de Europese Commissie Juncker naar het Witte Huis gereisd. Hij kreeg het voor elkaar dat Trump voorlopig zijn dreigement nog niet ten uitvoer brengt met de toezegging dat de EU veel meer soja en soja-producten uit de VS zal importeren. En daarmee herhaalt de geschiedenis zich: weer zijn de belangen van de Europese boeren en de voedselproductie, opgeofferd ten gunste van in dit geval de industrie. Bij het Blair House akkoord (1992) werd aan de belangen van banken en verzekeraars voorrang gegeven ten nadele van de landbouw. Onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag TTIP werden door Trump opgeschort, maar nu dreigt er dus toch dumping van soja in Europa.

De EU heeft in de Soy Declaration in 2017 de ambitie uit gesproken om zelfvoorzienend te worden in plantaardig eiwit. Hoe kan dat lukken als we meer goedkope soja uit de VS (moeten) halen? In de EU zijn we zeer voorzichtig met genetische modificatie en Roundup. De soja uit de VS is notabene gegarandeerd genetisch gemodificeerd en met Roundup bespoten. De NAV dringt er bij het Europese en Nederlandse Parlement op aan om voor deze gekkigheid een stokje te steken! Van ons kabinet hebben we in deze geen steun te verwachten, gezien de enthousiaste reactie van premier Rutte op het resultaat van Junckers reis naar de VS. De NAV rekent op meer gezond verstand bij het Europarlement en de Parlementen en de regeringen van andere lidstaten!