In de Tweede Kamer is een motie van VVD (Veldman) en SGP (Bisschop) ingediend, waarin de Minister wordt gevraagd het meenemen van 2500 ha prima akkerland in de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht van de Oude- en Nieuwebildtdijk (Gemeente het Bildt) terug te draaien.

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), Het Friesch Grondbezit (HFG) en LTO Noord zijn verheugd dat hun bezwaren tegen het de facto op slot zetten van de boerenbedrijven in deze regio zijn gehoord en de aanwijzing nu door de politiek ook wordt gezien als een ongewenste actie die indruist tegen het wijd gepropageerde beleid dat de landbouw de ruimte moet krijgen. Tegen de aanwijzing van de dijken zelf met de karakteristieke lintbebouwing hebben de organisaties geen enkel bezwaar, maar het meenemen van al het aangrenzende en tussenliggende akkerland vinden zij al langer totaal ongerechtvaardigd. Het verweer van minister Schultz (VVD), dat de bedrijven niet ‘op slot’ gaan wordt tegengesproken door het feit dat de boerderijen die het betreft nu al geen vergunning meer krijgen voor bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen op de schuurdaken. Op die manier kunnen de getroffen boeren niet mee in de richting van meer duurzame productie en energieverbruik en dat kan volgens de organisaties niet de bedoeling zijn: die prijs is te hoog. De eerdere bezwaren zijn afgewezen door zowel de Dienst voor Cultureel Erfgoed als de Rechtbank Noord-Nederland. Merkwaardig is, dat enerzijds door hen allemaal gezegd dat de boeren niet hoeven vrezen dat hun bedrijven worden bevroren in de toestand van 2015. Anderzijds wordt gesteld dat juist door de geschetste toekomstige ontwikkelingen in de landbouw, zoals zelfvoorziening op het gebied van energie, aanpassing van de veldkavels en aard van de bedrijfsgebouwen reden zijn om de aanwijzing te handhaven, omdat men deze ontwikkelingen ongewenst vindt. Bovendien is het besluit tot aanwijzing genomen zonder ruggespraak met de belanghebbenden. Wel heeft de minister aangekondigd dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed moet werken aan een protocol voor agrarisch gebied.

De NAV, HFG en LTO Noord zijn daarom blij dat op initiatief van VVD en SGP de Tweede Kamer bij de stemming komende dinsdag de kans krijgt om een correctie van deze aanwijzing te bewerkstelligen.

Voor nadere informatie:

Teun de Jong, voorzitter NAV, tel. 06-53656795