De Rechtbank Noord-Nederland heeft tot onze grote verbazing besloten om het bezwaar van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), Het Friesch Grondbezit en LTO Noord niet te honoreren en het akkerland tussen en grenzend aan de Oude en Nieuw Bildtdijk binnen de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht te laten. Hiermee zijn onze bezwaren dus van tafel geveegd en blijft de situatie zo dat er door de aanwijzing boerenbedrijven ‘op slot’ worden gezet.
Wij zijn het op verschillende punten niet eens met de motivering van de rechtbank. Ten eerste hebben de rechters aangegeven dat zij de Memorie van Toelichting op de Monumentenwet 1988 niet relevant vinden. Zo’n memorie is in onze ogen juist essentieel omdat het de bedoeling van de toepassing van de wet weergeeft. In de Memorie van Toelichting staat aangegeven dat de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht betrekking heeft op gebieden van kleinere omvang. Dat de rechtbank dit irrelevant acht, vinden wij onbegrijpelijk.
Ten tweede geven de rechters in hun uitspraak aan dat zij niet vinden dat de boerenbedrijven ‘op slot’ gaan met de aanwijzing De rechters zien geen belemmeringen voor de toestand van nu, omdat er niets hoeft te veranderen aan het vigerende bestemmingsplan. Onze argumenten zijn steeds geweest, dat juist de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht zeer nadelige gevolgen zal hebben voor de boerenbedrijven in de toekomst, omdat nieuwe bestemmingsplannen met de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht rekening dienen te houden. Op dit moment zijn er inderdaad nog nauwelijks nadelige gevolgen, maar aanpassingen aan toekomstige nieuwe eisen, bijvoorbeeld op het gebied van zelfvoorziening in energie, zullen onmogelijk worden. Juist de eis dat de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht in toekomstige bestemmingsplannen leidend moet zijn, zal in onze ogen de boerenbedrijven zeer veel nadelen opleveren en de ontwikkelingen wel degelijk bevriezen in de toestand van nu.
Wanneer enerzijds de overheid voortdurend propageert vierkant achter de landbouw te staan en anderzijds diezelfde overheid besluit om duizenden hectares uitstekend akkerland in de ontwikkeling te beperken, dan kunnen wij ons daar niet bij neerleggen. Wij zullen dan ook zeker nadere actie ondernemen in deze kwestie.