De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) heeft bezwaar ingediend tegen de plannen binnen Natura2000 om het waterpeil in het Lauwersmeer tijdelijk met 40 cm te verhogen.

De voorgenomen peilverhoging is bedoeld als meerjarige proef, om te zien of daarmee het open karakter van het gebied beter kan worden behouden. Daarmee wordt voorbij gegaan aan de risico´s voor de boeren en burgers in de wijde omgeving. Het Lauwersmeer heeft nu een streefpeil van -93NAP. Hiermee functioneert het Lauwersmeer als buffer- en afwateringsgebied voor de wijde omgeving. Verhoging van het streefpeil met 40 cm maakt deze afwatering onmogelijk. Bovendien zijn er twijfels of de dijken in het gebied deze continue hoge waterstand wel aan zullen kunnen.

De NAV is tevens van mening dat de voorgestelde schaderegeling onduidelijk is en onvoldoende dekking biedt voor de boeren. Zo zal een misoogst door wateroverlast wel vergoed worden, maar zal het voor de boeren veel moeilijker aan te tonen zijn dat zij opbrengstverlies lijden wanneer zij bijvoorbeeld vanwege de waterstand twee weken later kunnen poten of zaaien. Ook voorziet de NAV dat de ganzen in het gebied zich verder in de omgeving zullen verspreiden, waardoor ook die schade toe zal nemen.

De NAV heeft haar zienswijze ingediend in de inspraakprocedure en heeft daarin ook aangegeven dat zij er voorstander van is dat het beoogde natuurdoel, het behoud van het open karakter van het landschap, op een andere manier wordt nagestreefd waarbij er niet zulke onevenredig grote risico´s voor de boeren in het gebied optreden. De overheid stelt regelmatig dat zij de landbouw geen haarbreed in de weg wil leggen, maar dergelijke plannen zijn daar volgens de NAV direct mee in tegenspraak.

NAV, 1 december 2015