Staatssecretaris Dijksma heeft woensdag 30 september bekend gemaakt dat zij ingaat op ons verzoek om de periode van inzaaien van vanggewassen die meetellen voor de vergroening met 14 dagen te verlengen. Daarmee is de uiterste datum niet meer 30 september maar 14 oktober geworden. We zijn blij dat ons verzoek is gehonoreerd.

Donderdag is er overleg geweest met het Ministerie van Economische Zaken over de voorwaarden en regio’s waarvoor het uitstel geldt. Het Ministerie gaat uit van de totale neerslag in de maand september 2015. Op ons verzoek wordt de ondergrens van 100 mm gehanteerd in plaats van de 125 mm die zij eerst voor ogen hadden. De gemiddelde neerslag in september is rond de 90 mm, dus lager dan 100 mm is niet te rechtvaardigen aan de EU.
neerslag september 2015De regeling is nu geworden:
Akkerbouwers die getroffen zijn door overvloedige neerslag komen dit jaar in aanmerking voor uitstel van de inzaaidatum tot 15 oktober 2015. De uitzonderlijke weersomstandigheden hebben zich met name voorgedaan in de regio’s waar in september meer dan 100 mm neerslag is gevallen (zie op bijgevoegde kaart de donkergroene, blauwe en donkerblauwe regio’s). Akkerbouwers in deze regio’s kunnen daarom van deze voorziening gebruik maken. Ook akkerbouwers buiten deze regio’s, die met onafhankelijke informatie aan kunnen tonen dat op de locatie van hun percelen ook aanzienlijk meer neerslag is gevallen dan normaal kunnen aanspraak maken op deze voorziening.

Voorwaarde is wel dat landbouwers die gebruik maken van deze voorziening dit voor 15 oktober melden bij RVO.nl door aan te geven dat zij een beroep doen op overmacht in verband met de uitzonderlijke weersomstandigheden.

Iedereen die vanwege wateroverlast het vanggewas wat meetelt voor de vergroening later dan 30 september inzaait moet dit dus melden bij RVO. Als u in de donkergroene, blauwe of donkerblauwe regio op de kaart valt, hoeft u verder geen bewijs aan te leveren. Als u buiten deze regio’s zit maar u heeft wel meer neerslag gehad dan normaal, moet u het ook melden bij RVO en bovendien neerslaggegevens aanleveren voor uw locatie.

De neerslaggegevens voor uw locatie kunt u bijvoorbeeld opvragen bij Meteogroup in Wageningen, tel. 0317 399 800, bij het KNMI in Zeist, tel. 030 22 06 911 of via RoyalHaskoning, tel. 088 348 20 00. Indien u zelf de neerslaggegevens opvraagt zijn daar wel kosten aan verbonden. Mocht u een weersverzekering hebben afgesloten, dan kunt u ook proberen de gegevens via uw verzekeraar te verkrijgen.

De NAV hoopt dat met deze oplossing iedereen voldoende geholpen is.

NAV, 2 oktober 2015