De Minister van Onderwijs heeft het bezwaar tegen de aanwijzing van de Bildtdijken met het aangrenzende en tussenliggende akkerland tot beschermd dorpsgezicht afgewezen en handhaaft haar aanwijzing van het gehele gebied. De NAV vindt dit besluit niet alleen uiterst teleurstellend maar ook totaal onbegrijpelijk. In haar antwoord geeft de minister toe dat de gemeenteraad tweemaal heeft gestemd tegen deze aanwijzing, maar dat zij het voldoende vindt dat burgemeester en wethouders wel voor aanwijzing zijn. De NAV vindt dat hiermee de normale democratische gang van zaken ernstig geweld wordt aangedaan.

Tevens geeft de minister in haar brief aan dat aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht geenszins de bedrijfsvoering van de boerenbedrijven in hun groei of ontwikkeling zal remmen, maar later in de brief wijst zij erop dat het akkerland in de huidige structuur bijdraagt aan het beschermd dorpsgezicht en dus op de huidige wijze in stand moet blijven.

De NAV blijft op haar standpunt dat meenemen van het akkerland in de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht lijnrecht indruist tegen het door zowel Rijksoverheid als Provincie Friesland gepropageerde beleid dat boerenbedrijven geen haarbreed in de weg mag worden gelegd. De huidige regering verkondigt bovendien steeds dat zij de regels voor ondernemers wil verminderen, terwijl deze aanwijzing voor de boeren juist extra regels geeft. Ook plaatst de NAV vraagtekens bij de in haar ogen ondemocratische werkwijze. Wanneer de mening van een gemeenteraad in dergelijke besluitvorming kennelijk niet relevant wordt geacht, is het hek van de dam en zal deze kwestie nog weleens nare precedentwerking in andere gebieden kunnen opleveren.

De NAV legt zich niet neer bij deze uitspraak en beraadt zich op verder te nemen stappen.

NAV, 4 juni 2015