Een paar weken geleden kwam er een rapport uit van de World Health Organization (WHO) van de Verenigde Naties over gewenst suikergebruik voor consumenten in verband met het obesitasprobleem. De organisatie beveelt een dagelijkse hoeveelheid aan van niet meer dan 52 gram (door de voedingsmiddelenindustrie aan de voeding) toegevoegde suikers per dag. Deze aanbeveling van de WHO is ca. 10% van het totale koolhydratengebruik per dag. De organisatie zegt zelfs dat 5% nog wenselijker zou zijn. Dit komt overeen met iets meer dan een glas sinaasappelsap per dag.
Het huidige gebruik in Nederland ligt op ca. 12 % toegevoegde suikers van het totale koolhydratengebruik en komt overeen met veel westerse landen. Vooral frisdrank, cake, koek, zuivelproducten, sappen en chocola bevatten veel toegevoegde suikers.
Volgens deskundigen is de aanbeveling van de WHO meer gericht op voorkoming van tandbederf dan op obesitas. Obesitas is het gevolg van verkeerd leefgedrag. Het eten van met name te veel suikers, vetten en zetmeel in combinatie met te weinig bewegen ligt hier vaak aan ten grondslag. Door suiker als zondebok aan te wijzen wordt het obesitasprobleem niet opgelost. Dit wil echter niet zeggen dat de voedingsmiddelenindustrie geen verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van het creëren van gezonde voeding. Denk aan het verminderde gebruik van zout in brood in verband met het risico op hart- en vaatziekten. Zo zijn nu ook frisdrankfabrikanten bezig de hoeveelheid suiker in frisdrank te verminderen.

Het is van belang dat de gehele suikersector met een goed antwoord komt om suiker de plaats te geven die het verdient. Geniet, maar eet met mate. Misschien kunnen de frisdrankfabrikanten wat minder suiker in de frisdrank stoppen en wat meer in de fles (afbreekbaar plastic). Dan ligt er een win-win situatie voor zowel de consumenten als voor ons als suikerproducenten.

NAV, 4 april 2015