Voorjaar 1990. De tractoren ronken weer op het land. De akkerbouwacties zijn beëindigd. De balans van wekenlang protest met de trekkers op straat, wordt opgemaakt. Het directe resultaat in de vorm van ‘betere prijzen’ is mager. Het zaaibed voor de Nederlandse Akkerbouw Vakbond.

Met de trekkeracties is wel degelijk wat bereikt. Er komen enkele maatregelen: inkomenssteun, verruiming van de beëindigingsregeling en extra geld voor de sector. Wellicht belangrijker nog is de discussie over productiebeheersing en het functioneren van de akkerbouwbelangenbehartiging. Terwijl veel akkerbouwers teleurgesteld, pessimistisch en boos zijn en proberen te overleven, broedt Jaap Korteweg in alle stilte een plan uit voor de toekomst. Het duurt tot 17 december 1992 voor hij het plan ‘Genoeg is Beter’ met belangstellende collega’s uit Zuidwest Nederland en Flevoland. Op vier regionale bijeenkomsten waarin het plan wordt toegelicht komen 1.000 belangstellende akkerbouwers af, 1.200 vullen een antwoordkaart in en storten een financiële bijdrage. Op 2 juni 1993 wordt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond bij notariële akte opgericht en een dag later wordt de oprichting feestelijk gevierd. De nieuwe sectorale, niet-verzuilde belangenorganisatie van, voor en door akkerbouwers in Nederland is een feit. Geen club van ontevreden boeren, maar een club met een plan (Genoeg is Beter) die met haar argumenten respect afdwingt bij voor- en tegenstanders. En een club met als ideaal een Europese vakbond van akkerbouwers.

Dat de NAV in de afgelopen twintig jaar een serieuze organisatie was en is en zich niet laat leiden door populisme blijkt uit de consistente inhoudelijke koers. Bij de oprichting was ‘Genoeg is Beter’ het inhoudelijk programma van de vakbond. Anno 2013 zijn de inhoudelijke uitgangspunten: ‘een goed inkomen’, ‘kostendekkende opbrengstprijzen’, ‘inkomen uit de markt’, ‘marktbescherming in EU-verband’, ‘een gelijk speelveld in de EU’, ‘meer eiwit van Europese akkers’, ‘het aanbod afstemmen op de vraag’, ‘economisch en maatschappelijk duurzaam produceren’, ‘een gelijkwaardige positie in de keten’ en ‘krachten bundeling van telers’. En natuurlijk: ‘Plantaardig heeft de toekomst!’

Twintig jaar NAV: in columns blikken de (ex)voorzitters terug en vooruit en geven enkele leden hun mening. Dit gebeurt aan de hand van drie thema’s:

  • Gemeenschappelijk Landbouw Beleid;
  • Marktmacht en faire prijzen;
  • Economisch en maatschappelijk duurzaam;
  • Dromen over 2023….. Lees verder:  Twintig_Jaar_NAV_1993_2013

NAV, 1 juni 2013