Akkerbouwers gaan een producentenorganisatie oprichten. Het aangepaste Europese landbouwbeleid (GLB) biedt ruimere mogelijkheden voor een dergelijke organisatie. Het initiatief spruit voort uit de lopende afbouw van het Productschap Akkerbouw en de aanpassing van het Europese landbouwbeleid. De vakgroep LTO Akkerbouw en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vragen aan het ministerie om hun initiatief te betrekken bij het verdere opheffingstraject van de schappen.

Beide organisaties vinden dat er door de opheffing van het productschap geen hiaten mogen vallen. De belangrijkste uitvoerende taak ligt op het terrein van plantgezondheid en daarmee op tal van teeltmaatregelen, waarvoor bij akkerbouwers breed draagvlak bestaat. Indien dergelijke activiteiten bij een producentenorganisatie worden gelegd, ontstaan ook mogelijkheden om de financiering van onderzoek en innovatie, waaronder de betrokkenheid van de akkerbouw bij het Topsectoren, via een PO te organiseren, schrijven beide organisaties aan het ministerie van Economische Zaken. Verdere activiteiten die LTO Akkerbouw en NAV bij de PO willen onderbrengen zijn maatregelen, gericht op meer markttransparantie, zoals markt- en prijsinformatie voor gewassen als granen, aardappelen en uien, maar dan wel op basis van het profijtbeginsel.

De LTO-vakgroep en de NAV doen een beroep op de regering om teeltregelingen en de financiering van onderzoek en innovatie algemeen verbindend te verklaren. Ze kondigen tevens de oprichting aan van een gezamenlijk platform als aanspreekpunt voor de akkerbouw.

NAV, 20 juni 2013