Medio april is bij zes akkerbouwers in Overijssel ca. 10 ha lupine gezaaid voor de vleesvervangers die Enkco Vivera, gevestigd te Holten, eind 2013 op de markt wil brengen op basis van lupine. Enkco is een grote speler op de markt van vleesvervangers en is gemotiveerd om soja de komende jaren te vervangen door lupine uit de regio Overijssel. Tegelijkertijd is in Noordoost Nederland voor andere afnemers ook lupine gezaaid. In totaal ca. 30 ha lupine voor menselijke voeding. Daarnaast wordt zo’n 40 ha lupine, deels in mengteelt, geteeld voor diervoeding en zijn er proefvelden aangelegd in Klazienaveen en Valthermond.

In april is tevens het  project LupinSilver van start gegaan in Groningen. Doel: het ontwikkelen van smakelijke, gezonde en eenvoudig te bereiden voeding voor de ouder wordende mens in de intra- en extramurale zorg op basis van regionale lupinegrondstoffen en ingrediënten. Lupine afkomstig van regionale teelt is hierbij van belang omdat lupine een aantal gezondheidsbevorderende aspecten heeft zoals:

  • Voorkomt obesitas (overgewicht);
  • Voorkomt type II diabetes;
  • Voorkomt hart- en vaatziekten;
  • Verbetert darmgezondheid.

Zorgcentrum BCM uit Stadskanaal werkt mee aan het project. Lupinebrood en lupinevleesvervangers komen op het menu van het zorgcentrum. De initiatiefnemers, waaronder Kiemkracht, Universiteit Groningen en provincie Groningen, zien de markt voor speciale voeding voor de ouder wordende mens als een groeiende markt.

NAV, 4 mei 2013