De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) nodigt ‘Den Haag’ en ‘Brussel’ uit tot het radicaal aanpassen van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid in de EU. ‘Creëer een beter EU-landbouwbeleid zodat boeren in de toekomst hun inkomen uit de markt kunnen halen en voor hun inkomensvorming niet langer afhankelijk zijn van bedrijfstoeslagen’, schrijft de NAV in brieven aan de Europese Commissie en het Nederlandse kabinet.

Aanleiding voor de brieven is de duidelijke uitspraken van akkerbouwers in de meningpeiling die de vakbond in de tweede helft van december hield. Evenals een grote meerderheid van de akkerbouwers wil de NAV in de toekomst af van de basistoeslagen. ‘Zolang het EU-landbouwbeleid echter geen adequate bescherming biedt tegen de grillen van de wereldmarkt, zullen de basistoeslagen zonder aanvullende vergroeningseisen noodzakelijk blijven als compensatie voor te lage prijzen,’ stelt NAV-voorzitter Teun de Jong.

Stimuleren en praktisch
Indien de Europese Commissie toch vast wil houden aan vergroeningseisen voor een ‘top-up’ bovenop de basistoeslag dan wordt gepleit voor een stimulerend beleid dat voorwaarden schept voor verduurzamingsmaatregelen die akkerbouwers op hun bedrijf zelf passend vinden. ‘Het kan en moet veel praktischer. De mogelijkheden die akkerbouwers zelf aanreiken zouden leidend moeten zijn in plaats van wat achter een ‘tekentafel’ door ambtenaren is bedacht,’ concludeert de NAV-voorzitter. Zo geven akkerbouwers massaal aan dat ze mogelijkheden zien het organische stof gehalte op peil te houden en te verbeteren. ‘Den Haag en Brussel zouden dit in het kader van vergroening kunnen en moeten stimuleren omdat het mes aan twee kanten snijdt. Enerzijds heeft het een heel positieve invloed op de bodemvruchtbaarheid op langere termijn, anderzijds bevordert het de biodiversiteit,’ verduidelijkt De Jong.

En de boer kiest
De NAV-voorzitter geeft ook aan dat een keuzemenu waaruit telers kunnen kiezen de beste methode is om verduurzaming echt een impuls te geven. In zo’n keuzemenu is ook plaats voor akkerranden, energiebesparing en –winning, zuinig omgaan met mineralen en gewasbescherming, efficiënte waterbenutting en andere maatregelen. Daarbij ziet hij ook mogelijkheden voor duurzaamheidscertificaten die met zo weinig mogelijk bureaucratie de vergroening stimuleren en borgen.
Voor uitkomsten peiling klik hier: Meningpeiling_Vergroenen
en hier: Resultaten meningpeiling onder akkerbouwers ‘Vergroenen GLB moet helemaal anders!’

NAV, 17 januari 2013