In de Verenigde Staten worden al meer dan 15 jaar Roundup Ready (resistent gemaakt tegen Roundup) gewassen geteeld. Op uitnodiging van Greenpeace maakten twee Amerikaanse boeren en een wetenschapper een tour langs verschillende Europese landen om te vertellen over hun ervaringen met deze teelten. Op dinsdag 6 november deden zij hun verhaal in Café Dudok in Den Haag. De NAV was erbij.

De akkerbouwers vertelden dat ze door eenzijdige bouwplannen en krappe rotaties bij de teelt van mais en soja in de jaren negentig veel last hadden van probleem-onkruiden. Daarom waren veel akkerbouwers erg blij met de komst van Roundup Ready rassen en ze zijn daar toen ook massaal op over gestapt. Maar nu ze deze gewassen meer dan vijftien jaar hebben gebruikt, zitten ze weer met onkruidproblemen. Maar dan nu met Roundup resistente onkruiden. Nu is er eigenlijk geen oplossing meer voor handen.

Gevangen
Er was in de VS al weinig particulier kweekwerk, maar na de massale overstap op de rassen van Monsanto zijn er vrijwel helemaal geen kweekbedrijven meer. Verder is er in de VS ook nauwelijks onafhankelijk onderzoek en overheidsonderzoek. Deze situatie werd bevestigd door de wetenschapper die vertelde dat sinds de invoering van de Roundup Ready rassen, zaaizaad vier tot soms tien keer zo duur was geworden. Daarbij komt dat De VS geen kwekersrecht kennen.
Al met al zitten de betrokken Amerikaanse boeren ‘gevangen’ in een systeem waar ze niet of nauwelijks meer uit kunnen komen. Ze waarschuwen hun Europese collega’s om erg voorzichtig te zijn met Roundup Ready gewassen en geen onomkeerbare stappen te zetten.

Oost-Europa
Nu zal het in ons land met veelal ruimere vruchtwisselingen niet meteen zo’n vaart lopen. Anders ligt dat in bijvoorbeeld Oost-Europa. Daar liggen meer mogelijkheden voor grootschalige graanbedrijven waar Roundup Ready gewassen landbouwkundig heel goed zouden kunnen passen. De ervaringen van onze Amerikaanse collega’s moeten daar zeker tot nadenken stemmen.

NAV, 10 december 2012