Om voor een vergroeningsbetaling bovenop de basisbetaling in aanmerking te komen, wil de Europese Commissie aan boeren vergroeningseisen (o.a. 7% van areaal ecologisch) stellen. Deze betalingen komen na 2014 in de plaats van de huidige toeslagrechten. Een duurzaamheidscertificaat zou het alternatief voor deze eisen kunnen zijn als hiermee aan vergroening of verduurzaming wordt gewerkt. De NAV ziet wel wat in het duurzaamheidscertificaat.

Het idee van certificering als grondslag voor vergroening is niet exclusief Nederlands. Volgens Brand van het ministerie van EL&I gebeurt in Engeland heel veel vanuit de grote supermarkten. Andere lidstaten willen dat streekproducten er onder vallen, en de Franse overheid is bezig een certificeringssysteem te ontwikkelen voor de gehele land- en tuinbouw op drie niveaus: niveau 1 is de basis waaraan iedereen moet voldoen, en niveau 2 en 3 zouden dan in aanmerking kunnen komen voor de vergroeningspremie.

Bureaucratie voorkomen
De NAV ziet duurzaamheidscertificering als een goed alternatief voor de vergroeningsmaatregelen die eurocommissaris Ciolos eerder aankondigde. Door deze te koppelen aan bestaande certificeringssystemen als GlobalGAP of VVAK kan volgens de NAV extra bureaucratie worden voorkomen. Datzelfde zou kunnen gelden voor Veldleeuwerik. Het enige Europees erkende certificaat is nu dat van de biologische landbouw. Nederland pleit in Brussel voor erkenning van meer (nationale) certificaten.

Zelf bepalen
Van belang is volgens de NAV dat in duurzaamheidscertificering wordt gewerkt met doelschriften in plaats van met middelvoorschriften. Wouter de Jong van Boerenverstand geeft een voorbeeld. De Europese Commissie zegt nu: wij willen biodiversiteit realiseren en klimaatverandering terugdringen, en met deze middelen moet je dat doen. Volgens De Jong kan de Europese Commissie ook zeggen: realiseer biodiversiteit en dring klimaatverandering terug, en bepaal zelf hoe je dat doet. De NAV vindt organische stof belangrijk om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden. De Europese Commissie zou dan aan boeren over moeten laten hoe ze dat doen.

Discussie
Certificering als alternatief voor vergroeningseisen is nog volop in discussie. Meer informatie op http://certificering-glb.nl. Hier kunt u ook uw mening kwijt.

NAV, 6 oktober 2012