Namens de voedselproducentenorganisaties, de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, Dutch Dairymen Board en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, willen wij hierbij onze verontwaardiging uitspreken over de eenzijdig opgelegde kortingsactie van 2% aan uw leveranciers begin deze week.

Als Nederlandse voedselproducenten doen wij onze uiterste best om op een zo duurzame en verantwoord mogelijke manier veilige, smaakvolle en kwalitatief hoogstaande voedingsmiddelen te produceren. Hierbij is voor ons wel noodzakelijk dat wij hiervoor een eerlijke beloning ontvangen. Met uw 2% actie zorgt u ervoor dat uiteindelijk de producenten minder voor hun product ontvangen. Dat vinden wij allerminst getuigen van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Afgelopen jaar hebben we in diverse gremia met elkaar overlegd over prijsvorming en het verdienmodel in de voedselketen. In deze overleggen is steeds van uw kant uitgegeven dat u oog heeft voor de positie van de primaire producent. Helaas moeten wij constateren dat u daar met deze 2% actie niet naar handelt. Daarom zouden wij u willen vragen om in de toekomst niet meer over de rug van de producent via dergelijke kortingsregelingen de inkomens van onze boerengezinnen onder druk te zetten.

Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV)
Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV)
Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV)
Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP)
Dutch Dairymen Board (DDB)
Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK)

NAV, 14 september 2012