Het aardappelprijs informatiesysteem Agriprins is vanaf februari dit jaar bezig met een testfase waar 250 aardappeltelers aan meewerken. De praktijk van eind juni laat zien dat Agriprins mooie prijzen mist.

Het is de bedoeling dat alle transacties van fritesaardappelen verwerkers in het systeem zichtbaar worden. Deze transacties worden door de Nederlandse afnemers in het systeem gezet en de teler krijgt de gelegenheid om te controleren of alles klopt en als dat het geval is, akkoord te geven. Aangezien de aardappelhandel niet aan het systeem meewerkt en uiteraard de buitenlandse verwerkers ook niet, kunnen dergelijke transacties alleen via de teler ingebracht worden. Dat blijkt eind juni nog niet de praktijk te zijn.

Positief
Toen het prijsinformatiesysteem drie weken draaide is er onder een deel van de deelnemers onderzoek uitgevoerd over de ervaringen tot dan toe. Ongeveer een derde van de ondervraagden had nog niet in het systeem gekeken. Van degenen die dat wel hadden gedaan waren de ervaringen over het algemeen positief. Naar aanleiding van de eerste ervaringen zullen nog een aantal veranderingen in Agriprins worden aangebracht.

Agriprins naast VTA
De uitvoering van Agriprins wordt op dit moment door het Productschap Akkerbouw gedaan en de kosten worden betaald uit de heffing die iedere consumptieaardappelteler betaalt. De productschappen staan op dit moment erg ter discussie en er zal zeker een ander takenpakket voor de productschappen komen, als ze blijven bestaan. Vrijwel zeker is dat markt- en prijsinformatie niet tot dat takenpakket gaat behoren. Agriprins zal in dat geval ‘in de markt’ gezet moeten worden en de gebruiker zal dan een reële prijs moeten betalen voor de informatie. Dan zal Agriprins naast het VTA-prijsinformatie systeem op commerciële basis moeten gaan opereren.

In stijgende markt
De aardappelmarkt is in de laatste weken van juni (eindelijk) in beweging gekomen met transacties die flink boven de tot dan toe geldende prijzen van rond de 5 euro lagen. Op zo’n moment zou een goed prijsinformatiesysteem zijn waarde moeten bewijzen. Eind juni stonden er in Agriprins slechts drie transacties directe levering boven zes euro (€ 6,25, € 6,50 en € 11,00) en op de VTA-transactielijst maar liefst tien transacties directe levering tussen € 6,25 en € 11,00. De NAV meent dat Agriprins (nog) te veel transacties aan de bovenkant mist. De NAV zal de ontwikkelingen tijdens de testfase van Agriprins goed blijven volgen om uiteindelijk tot een gefundeerd oordeel te komen over de introductie van Agriprins.

NAV, 7 juli 2012