De commerciële teelt van lupine voor menselijke voeding groeit in 2012 van een paar hectare naar ruim 20 hectare. Voor dit areaal biologisch geteelde lupine heeft de NAV afspraken kunnen maken met een afnemer. Naast deze teelt voor humane voeding wordt dit jaar zo’n 75 ha lupine geteeld voor diervoeding. De teelt van lupine zit dus duidelijk in de groei hoewel het areaal, afgezet tegen het totaal akkerbouwareaal in Nederland, nog heel bescheiden is. De lupineproeven in Groningen en Drenthe worden in 2012 voortgezet. Proefvelden worden aangelegd bij akkerbouwers in Klazienaveen en Vlagtwedde en bij PPO te Valthermond. Rassenvergelijking, experimenten met diverse zaaidata en toepassing van chemische gewasbescherming (onkruiden, ziekten) worden op de proefvelden uitgezet. Speciaal aandachtspunt is de vorming van bitterstof (alkaloïd) in het lupinezaad. Diverse stressfactoren kunnen leiden tot een te hoog bitterstofgehalte waardoor de lupinezaden ongeschikt worden voor menselijke consumptie en diervoeding. In het lupineproject waarin onder meer het Louis Bolk Instituut en de NAV samenwerken wordt ook aandacht geschonken aan het breder in de markt zetten van lupinebrood.

NAV, 3 maart 2012