In voorgaande nummers van Genoeg is Beter is geschreven over de dramatische situatie op de aardappelmarkt in seizoen 2011/2012. Op de eerste dagen van 2012 lijkt het er op dat we het dieptepunt hebben gehad. Ondertussen gaat de industrie de boer op met contracten teelt 2012. Contractprijzen omhoog in plaats van omlaag zeggen telers in Noordwest-Europa.

De huidige prijzen op de beurzen van Emmeloord en Goes liggen echter nog steeds maar op een derde van de kostprijs. Deze situatie en het feit dat er na een dergelijk seizoen vaak een druk op de contractprijzen van volgend seizoen komt, zorgt in Noordwest-Europa voor onrust onder aardappeltelers. In Duitsland roept de telersvereniging REKA in Rheinland (Rheinischen Erzeugergemeinschaft KArtoffeln, www.reka-rheinland.de ) de leden-telers op voor deze prijzen voorlopig geen aardappelen meer te leveren. Ook de Duitse LTO (Deutscher Bauern Verband) waarschuwt dat, wanneer de afnemers en verwerkers een deel van hun grondstofbehoefte via contracten willen vastleggen, de contractprijzen zeker niet mogen dalen. De huidige vrije marktprijzen zijn voor de telers bij lange na niet kostendekkend en door de wat hogere tarwe- en maisprijzen van de laatste tijd komen die teelten weer in beeld als alternatief voor de aardappelteelt.

Onrust groeit
In België is flinke onrust ontstaan over de eerste tekenen van dalende contractprijzen voor oogst 2012. In ons eigen land bleek op de ledenavonden van de NAV in december dat akkerbouwers zich ongerust maken over de toekomst van de aardappelteelt. De NAV roept de telers in Nederland en de ons omringende landen op om niet akkoord te gaan met dalende contractprijzen. De huidige contractprijzen liggen voor de meeste telers al flink onder de kostprijs, nog lager is pure uitbuiting van boeren. In de hele keten en in de samenleving wordt over duurzaamheid gesproken. Dat betekent ook dat de teler op langere termijn economisch en maatschappelijk duurzaam aardappelen moet kunnen telen. Daarom werkt de NAV er aan om samen met zusterorganisaties in binnen- en buitenland telers aan te moedigen bij het verzet tegen lagere prijzen. De NAV roept de afnemers van aardappelen op om de contractprijzen juist te verhogen. Dat lijkt ons een van de beste ‘goede voornemens’ voor 2012!

NAV, 7 januari 2012