De Onderlinge Weerschade Verzekering (OWV) biedt in 2011 een verbeterde brede weerverzekering aan. De brede weerpolis dekt de schade, veroorzaakt door hagel, extreme regenval, extreme droogte, vorst, storm, ijzel, sneeuwdruk, erosie en brand in open teelten. De behoefte qua dekking verschilt sterk van teler tot teler en voor de individuele teler van gewas tot gewas. Daarom zijn er vijf profielen ontwikkeld om de dekking toe te spitsen. Er zijn profielen voor: akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers op kleigrond, akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers op zandgrond, boomkwekerijen, bloembollentelers en fruittelers.

Binnen de eerste vier profielen kan per gewas voor ieder weerrisico afzonderlijk worden gekozen tussen een laag en hoog eigen risico van 30 of 50%. Voor het hagelrisico kan daarnaast ook voor een eigen risico van 10% worden gekozen. Voor fruittelers geldt een specifiek profiel, gezien het afwijkende bedrijfsprofiel. De teler kan voor hem relevante risico’s voor een gewas kiezen voor een laag eigen risico. Voor minder relevante risico’s kan men kiezen voor een hoog eigen risico, waardoor op premie kan worden bespaard. In geval van een eigen risico van 10% voor hagel wordt de premie gesplitst in een subsidiabel en niet-subsidiabel deel.

Ook de andere verzekeraars komen met aangepaste voorwaarden. Met de betere voorwaarden hopen de verzekeraars een aantrekkelijker aanbod te doen. De overheid draagt tot ca. 50% bij in de kosten van de premie.

NAV, 5 februari 2011