Deelname aan de brede weerverzekering, die dit jaar is gestart, valt tot nu toe erg tegen. Slechts circa 500 telers sloten de verzekering af.
De verzekeraars Agriver, Vereinigte Hagel, OFH en de Onderlinge Weerschadeverzekering (OWV) slaagden er niet in de beoogde duizenden verzekeringen aan de man te brengen. Dat de brede weerverzekering pas erg laat op de markt kon worden gebracht doordat de goedkeuringen van Brussel en LNV laat afkwamen, speelt zeker een rol. Maar dat is niet het enige. Van de enkele duizenden offertes die de verzekeraars uitbrachten, werden er door telers maar zo’n 500 geaccepteerd. Dit geeft aan dat telers kennelijk de geboden zekerheid onvoldoende vonden gezien de gevraagde premie. Daar komt bij dat telers de overheidssubsidie eerst zelf moeten voorschieten. Niet iedereen heeft het geld hiervoor op de plank liggen.
De NAV vindt het jammer dat de verzekering dit jaar (nog) niet echt van de grond is gekomen. Het is duidelijk dat bij een ‘weerramp’ boeren niet meer op financiële steun van de overheid kunnen rekenen. Via de brede weerverzekering kan een ieder zichzelf indekken voor weerrisico’s. De vakbond peilt onder haar leden wat er mis is met de huidige weerverzekeringen en hoe deze aantrekkelijker gemaakt kunnen worden. De NAV gaat de resultaten met de verzekeraars bespreken om tot een beter aanbod in 2011 te komen.

NAV, 5 juni 2010