Het binnenkort te verschijnen rapport ‘Een ander Europees landbouw- en voedselbeleid’ van Europese wetenschappers, komt opmerkelijk overeen met de NAV-visie. Volgens het rapport moet de EU beginnen met het recht van landen om de eigen landbouw middels heffingen te beschermen.

De komende maanden staat de toekomst van het EU-landbouwbeleid overal op de agenda. EU-commissaris Cioloş bijvoorbeeld organiseert in juli een tweedaagse conferentie. De NAV is daar via Via Campesina Europa vertegenwoordigd. De NAV is zowel d.m.v. Via Campesina als het Nederlandse Platform Aarde Boer Consument(ABC) betrokken bij het Europees Platform voor Voedselsoevereiniteit. Dat werkt momenteel met een door burgers en organisaties te ondertekenen voedselverklaring (zie: http://voedselbeleid.petities.nl/).

Analyse
Het Europees Platform heeft wetenschappers gevraagd om een analyse te maken van het huidige landbouwbeleid en om voorstellen voor het beleid na 2013. De groep, onder leiding van Jean Marc Boussard (oud-directeur van het INRA, het Franse LEI), heeft haar rapport af en dat circuleert nu ter ondertekening door andere wetenschappers. Het zal binnenkort worden aangeboden aan het Europees Parlement en de Europese Commissie. ‘Een ander Europees landbouw- en voedselbeleid’ komt opmerkelijk overeen met de visie, die de NAV al jaren op het landbouwbeleid heeft. Het oude beleid moest worden hervormd, de overschotten waren politiek en economisch onhoudbaar. Maar de vanaf 1993 door de EU gekozen richting, prijsverlaging en directe inkomenssteun, deugt niet volgens de wetenschappers. Het volume van de exporten, onder de kostprijs dus ‘dumping’ en de schadelijke effecten op de ontwikkeling van de landbouw elders in de wereld, zijn nauwelijks veranderd. En tegelijk is het tekort van de EU, in het bijzonder op het gebied van vruchten en olie- en eiwithoudende zaden, hetzelfde gebleven.

Beschermen erkennen
Volgens het rapport moet de EU beginnen met het recht van landen om de eigen landbouw middels heffingen te beschermen, te erkennen. Ook de andere hoofdpunten van de NAV, namelijk marktregulering en aanpassing van de mededingingsregels om boeren een betere marktpositie te geven, zijn in het rapport sterk aanwezig.

NAV, 5 juni 2010