De nieuwe WION is voor agrariërs sterk vereenvoudigd ten opzichte van de oude regeling maar werkt nog niet optimaal. Mede dankzij de inbreng van de NAV is de oude WION voor agrariërs sinds oktober 2008, toen de wet officieel in werking trad, vereenvoudigd door de opgave van alle percelen mogelijk te maken via de gecombineerde opgave bij Dienst Regelingen.

Daarnaast is de oppervlakte eenheid van 500 bij 500 meter vergroot naar 1.500 bij 1.500 meter waardoor de opgave veel minder kosten met zich meebrengt. Het nieuwe systeem moet ook leiden tot minder fouten bij de opgave. Het systeem kan pas goed functioneren als het elektronische systeem bij het kadaster volledig op orde is. Dit moet op 1 juli 2010 het geval zijn. Door de massale opgave van de agrariërs kan de informatie pas weken of maanden later beschikbaar komen. Zolang agrariërs zich aangemeld hebben, geldt er een ontheffing wanneer de informatie nog niet beschikbaar is.

Verantwoordelijkheid
Het systeem laat echter nog een belangrijke mogelijkheid onbenut. Wanneer via deze informatie aangetoond kan worden dat er geen netwerk in de grond ligt, moet toch voor graafmeldingen dieper dan 50 cm (bijvoorbeeld drainage) nog een aparte graafmelding verricht worden. Dit moet bij de eerst volgende evaluatie aangepast worden omdat het onnodig tijd en geld kost. De WION regeling rept wel over zorgvuldig graven, maar legt de netbeheerders geen verplichting op om de exacte diepte door te geven. Dit zal toch beter geregeld moeten worden. In het agrarisch gebied is het ondoenlijk het hele netwerk eerst bloot te leggen om te kunnen constateren of het leidingnetwerk diep genoeg ligt. De NAV vindt dit de verantwoordelijkheid van de netwerkbeheerder. Bij onvoldoende duidelijkheid over de diepteligging van het netwerk, is het raadzaam de beheerder op haar verantwoordelijkheid te wijzen om de diepte vast te leggen. De agrariër kan hier dan niet voor verantwoordelijk worden gesteld.

Rekening doorsturen
Tot slot blijft de NAV van mening dat de netbeheerder eerst verantwoordelijke is voor de fatsoenlijke ligging van het netwerk en ook de daaraan verbonden kosten. Misschien toch een suggestie om de rekening van Dienst Regelingen voor de WION-aanvraag door te sturen naar de netbeheerder.

NAV, 3 mei 2010