‘Uw mening telt’, zegt Europees landbouwcommissaris Dacian Cioloş. De EU start met een maatschappelijke discussie over de hervorming van het landbouwbeleid in 2013.

De Europese Commissie heeft onlangs aangekondigd dat het landbouwbeleid grondig wordt herzien. Het wordt aangepast aan de nieuwe langetermijnstrategie voor de EU-economie. In een toespraak voor het Europees Parlement heeft Dacian Cioloş gezegd dat de landbouw grote uitdagingen staan te wachten, zoals klimaatverandering, voedsel- en grondstoffenschaarste en knelpunten in de plattelandseconomie. Hij wil tegen het einde van 2010 met voorstellen komen. Die moeten ingaan wanneer het lopende financieringsprogramma in 2013 verstrijkt. Maar eerst wil hij weten hoe boeren, consumenten, milieuactivisten en dierenwelzijnorganisaties erover denken. Daarom organiseert hij een openbare raadpleging, die eind juni moet zijn afgerond. Op het internet kunt u op de site uw visie geven op 4 vragen.

Vier vragen
• Waarom hebben we een Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid nodig?
• Wat verwacht de burger van de landbouw?
• Waarom moeten we het gemeenschappelijk landbouwbeleid hervormen?
• Wat voor instrumenten hebben we nodig voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid van morgen.

‘Uw mening telt’, zegt de Europees commissaris. Geef uw mening op http://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/debate/form_nl.htm
De visie van de NAV (in het Nederlands en Engels) en vele anderen vindt u op
http://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/debate/contributions/index_nl.htm
De NAV-visie is ook te lezen op www.nav.nl

NAV, 3 mei 2010