De productie van surplussuiker in de EU komt voor oogst 2009 waarschijnlijk uit op ongeveer 5 miljoen ton, terwijl het EU-quotum zo’n 14 miljoen ton is. Dat bleek op een bijeenkomst van de adviesraad voor suiker van de Europese Commissie.
De NAV neemt d.m.v. Via Campesina daaraan deel.
Het verschijnsel El Niño, te droog in Azië en te nat in Zuid-Amerika, zorgde voor lage suikeropbrengsten in de belangrijkste suiker(riet)producerende landen. De wereldmarktprijs piekt. Landen die naar de EU mogen exporteren gaan dat misschien minder doen omdat hun suiker elders meer opbrengt. Zo blijft de EU-suikerprijs voorlopig redelijk op peil: € 480 per ton witsuiker, terwijl de richtprijs op zo’n € 400 ligt.
Zoals we bij tarwe hebben gezien, kan na een piek een diep en langdurig dal volgen. De quotumprijs zal dan richting de 400 euro per ton witsuiker zakken. Extra export van overschotsuiker zoals voor oogst 2009 zal dan voor oogst 2010 niet kunnen, waardoor veel meer surplussuiker zal moeten worden doorgeschoven. Het NAV-voorstel voor verbetering van het doorschuiven van surplussuiker wordt daarom opnieuw actueel.

NAV, 8 maart 2010