Onlangs zijn de voorraadcijfers voor consumptieaardappelen uit de BAI-enquête bekend geworden. Hieruit blijkt dat er in Nederland dit jaar iets meer aardappelen in voorraad zijn dan vorig jaar rond half februari. Ook uit België komen dezelfde geluiden. De berichten liggen in lijn met eerdere verwachtingen.
De totale oogst in Noordwest Europa is namelijk gelijk aan of iets groter dan die van 2008. Daar kennelijk de vraag redelijk stabiel is, ligt het prijsniveau in doorsnee op dezelfde hoogte als vorig jaar. Voor heel goede kwaliteit van de rassen Agria, Markies en Innovator is een duidelijk betere prijs haalbaar. Het prijsverschil voor de normale kwaliteit en de echt goede aardappelen is opvallend. Uit de markt horen we geluiden dat alleen voor het hogere fritessegment door de industrie rendabele prijzen te maken zijn. Kennelijk is het aanbod van aardappelen die geschikt zijn voor dit segment beperkt en vertaalt zich dit in een betere prijs.
Het gemiddelde prijsniveau oogst 2009 ligt in lijn met een aardappeloogst in de EU-5 van 24 miljoen ton. Om een rendabel prijsniveau te realiseren zal de totale hoeveelheid onder de 21 miljoen ton moeten komen. Daarom zijn de berichten uit de BAI-enquête dat het areaal in Nederland het komend jaar wel eens iets zou kunnen toenemen, en de verhalen uit België dat de forse uitbreiding in Wallonië wel eens structureel kan zijn, verontrustend.

NAV, 8 maart 2010