2010 wordt cruciaal voor het Europese landbouwbeleid vanaf 2013. Het Europese landbouwbeleid wordt ‘in beton gegoten’ zoals men wel zegt.
De NAV werkt met NMV en milieu- en ontwikkelingsorganisaties in het Platform (Aarde Boer Consument) samen aan concrete voorstellen voor een ander beleid.

Dit gebeurt ook in overleg met Europese partners zoals verschillende nationale platforms van het European Platform for Food Sovereignty, Via Campesina, Friends of the Earth Europe en andere organisaties. Het Europese landbouwbeleid zou een andere richting uit moeten. De voedsel- en landbouwverklaring kunt u hier lezen: Nederlandse_voedselverklaring_ABC en op www.aardeboerconsument.nl. Met deze verklaring willen de organisaties in Nederland ‘de boer op’, of beter gezegd naar de burger toe. De verklaring is vanuit de burger geredeneerd en vraagt om ‘eerlijk’ voedsel voor een betaalbare prijs. En er wordt gevraagd om een beleid dat de ontwikkelingslanden geen schade toebrengt en dat het milieu respecteert. Tegelijkertijd wordt óók gevraagd om stabiele landbouwprijzen en een behoorlijk inkomen voor de boer. Dat vereist regulering in plaats van ‘vrije’ handel op de wereldmarkt.

NAV, 8 februari 2010