Brits onderzoek bevestigt wat de NAV al wist. Prijsverhoging is gegarandeerd bij lagere productie. Het Britse Potato Council is heel duidelijk: Als het goed is stemt het telers tot nadenken en tot het maken van strategische keuzes. Een steuntje in de rug uit onverdachte hoek over het beter in balans brengen van het aanbod met de vraag.

Dat de prijs van aardappelen, groenten en fruit een kwestie is van vraag én aanbod bewijst Britse Potato Council in haar marktanalyse over de Britse aardappelmarkt gedurende de jaren 1960-2008. Zo leidde een daling van de productie in 2006 van 5% tot een stijging van 20% in prijs. Andersom zorgde een productiestijging van 12% in 1999 voor een prijsdaling van maar liefst 50%. De correlatie tussen de prijs en het aanbod is opmerkelijk en steunt het idee volledig dat als de boeren worden overgehaald om 10% minder te poten, een fikse prijsverhoging de beloning zal zijn.

Het rapport werd gepresenteerd tijdens de British Potato 2009 Event en biedt enkele fascinerende inzichten in de geschiedenis van de aardappelsector. Bijvoorbeeld dat het aantal Britse aardappeltelers is gedaald van ongeveer 80.000 in 1960 tot bijna 2.000 vandaag de dag. Anderzijds is het areaal per teler gestegen van vier naar vijftig hectare en is de gemiddelde omzet per teler vertienvoudigd.

De Potato Council noemt het onderzoek meer dan gewone nieuwsgierigheid. Het onderzoek biedt de aardappeltelers dan ook bruikbare informatie om richting het volgende seizoen tot strategische keuzes te komen. Als het goed is, stemt het de telers tot nadenken.

Voor grafieken die een en ander ondersteunen zie de volgende link
http://www.potato.org.uk/media_files/MIS_reports/ppaug09.pdf

NAV, 3 december 2009