Ondanks de lichte daling van de Nederlandse aardappeloogst 2009 ten opzichte van 2008 zijn de prijzen van consumptieaardappelen dramatisch laag. De oorzaak is veel te veel aardappelen in Noordwest Europa. Dat stelt bestuurslid Keimpe van der Heide van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond.

Uit marktanalyse van de NAV blijkt dat de aardappeloogst in Noordwest Europa na aftrek van extra ’uitval’ dit  jaar door blauw en beschadigingen circa 24,5 miljoen ton groot is. Dit betekent dat er in 2009 minstens zo veel  consumptieaardappelen beschikbaar zijn als in 2008. Zo werden in België, Frankrijk en Engeland meer aardappelen geoogst dan in 2008. Uit de NAV-analyse van EU-4 (Nederland, België, Frankrijk en Duitsland) blijkt dat er ook op het vasteland netto minstens evenveel aardappelen beschikbaar zijn als vorig jaar. ‘Hooggespannen verwachtingen van de aardappelprijs dit seizoen kunnen er dus niet zijn. Uit het marktanalysemodel dat de NAV hanteert met ervaringscijfers over de afgelopen 15 jaar blijkt dat bij een aardappeloogst van 20-21 miljoen in EU-5 telers kunnen rekenen op een faire prijs van 13 tot 15 eurocent’, verduidelijkt Van der Heide.

‘Als we met z’n allen doorgaan met het telen van te veel aardappelen valt ook in de komende jaren niets goeds te verwachten van de aardappelprijs’, meent het NAV-bestuurslid. ‘Als we er met z’n allen in zouden slagen het aanbod beter af te stemmen op de vraag en ieder van ons zich matigt in het areaal, dan zijn er kansen voor betere opbrengstprijzen.’ Voor de korte termijn, dit seizoen, is dit geen oplossing. Wel kan volgens de vakbondsman het rigoureuze voorbeeld van Spaanse komkommertelers dit seizoen nog een manier zijn om de aardappelprijs op te stuwen. Vanwege de slechte prijzen voor de komkommers hebben ze besloten de komkommers op het strand te dumpen. Van der Heide voegt er aan toe dat we ook op een nettere manier de aardappelen, bij voorrang de aardappelen van mindere kwaliteit, uit de markt kunnen nemen.

NAV, 27 november 2009