De Europese Unie voert 12 juli een importheffing in op gesubsidieerde Amerikaanse biodiesel. Dat moet de Europese producenten van biodiesel beschermen. Ministers van Financiën van de 27 EU-landen hebben dat begin juli besloten. De Amerikaanse bedrijven leveren hun product tegen spotprijzen aan Europa. De EU heeft in maart al een tijdelijke importheffing ingevoerd. De nieuwe heffing duurt vijf jaar en kan oplopen tot 409 euro per ton. Biodiesel is diesel gemengd met enkele procenten plantaardige olie. Het invoeren van een invoerheffing op biodiesel kan een voorbeeld zijn voor een invoerheffing op plantaardig eiwit onder meer uit de VS en Brazilie, als middel om de teelt van eiwitrijke gewassen in Europa kansen te geven. De NAV pleit voor meer plantaardige eiwit van Europese akkers.

NAV, 17 juli 2009