Het kabinet gaat op zoek naar duurzamere dierlijke producten en naar alternatieven voor vlees en andere dierlijke producten.
Plantaardige eiwitten, algen en insecten komen mogelijk ook op het menu. Dat staat in de kabinetsnota Duurzame Voedselketens, opgesteld door de ministers Gerda Verburg (LNV), Jacqueline Cramer (Vrom) en Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking.

Consumenten moeten worden overgehaald om duurzamer te gaan eten. Daarvoor is het nodig het aanbod van duurzaam voedsel te vergroten. Samen met het bedrijfsleven wil de overheid gaan werken aan het stimuleren van duurzamere vleesproducten en eiwitrijke vleesvervangers. Eerder heeft de NAV gepleit voor een masterplan ‘plantaardige eiwitten van Europese bodem’. Hoewel de kabinetsbesluiten minder concreet zijn, vormen de besluiten van het kabinet Balkenende wel een stap in de door de NAV gewenste richting.
Ondertussen is Frankrijk voornemens de steun van € 55 per ha voor eiwithoudende gewassen met € 150 per hectare te verhogen tot € 200 per ha om die teelten te bevorderen. Dit is in het kader van Europese regelgeving, die nationaal ingevuld kan worden. Ideetje voor Verburg in het kader van haar duurzaam voedselstreven? De NAV zal de minister aanmoedigen het Franse voorbeeld te volgen.

NAV, 10 juli 2009