‘Nu doorpakken in Nederland en aandacht blijven genereren in andere landen’, is een van de conclusies in het Ecorys-rapport ‘Potato Supply Management’. De akkerbouwvakbond NAV heeft de ambitie om nu door te pakken met de krachtenbundeling van aardappeltelers in Nederland en Noordwest Europa.

In het rapport dat in opdracht van de NAV is opgesteld wordt vastgesteld is dat de NAV-voorstellen met veel sympathie in andere landen in Noordwest Europa zijn ontvangen, de interesse bij buitenlandse telers en organisaties groot is en men duidelijk blij is met het Nederlandse initiatief. Uiteraard ziet men ook diverse ‘beren op de weg’. In het rapport de NAV aangemoedigd voortvarend voort te gaan. ‘Nederland loopt duidelijk voor in het proces aangezien de NAV hier de discussie is opgestart. De NAV dient er voor te zorgen dat deze voorsprong behouden blijft. Stakeholders in de andere landen verwachten namelijk dat Nederland niet alleen het initiatief trekt, maar ook verder uitwerkt. Dit betreft zowel het inhoudelijk verder ontwikkelen van het idee voor krachtenbundeling in Noordwest Europa als het voorbereiden van het informatiemanagementsysteem (‘demand’ en ‘supply’) en de Europese invulling van supply management binnen de mededingingskaders.’ De onderzoekers menen dat het zeer stimulerend zou werken als Nederland rond de jaarwisseling 2008/09 cruciale informatie over de prijsvorming, over ‘vraag en aanbod zou presenteren’. De rapporteurs schatten in dat het NAV-voorstel, al dan niet in aangepaste vorm, zeer goed haalbaar is en ook draagvlak vindt in de omringende landen. 

Het rapport geeft ook invalshoeken voor het internationale draagvlak. ‘Vastgesteld is dat onder veel telers in de verschillende landen onvrede heerst over contract-/leveringsvoorwaarden en over de prijsvorming. We adviseren de NAV de contractvoorwaarden, en dan vooral de onafhankelijke keuring voor levering, en de opbrengstprijzen in relatie tot de kostprijzen, tot speerpunten te verheffen.’ De onderzoekers zien mogelijkheden voor krachtenbundeling van aardappeltelers in Europa. De vakbond stelt vast dat er veel werk aan de winkel is om het initiatief daadwerkelijk van de grond te krijgen. Veel energie en bevlogenheid, veel geld, leiderschap en een lange adem zijn kritische succesfactoren, zo stelt de NAV.

NAV, 11 september 2008