Tot de nok toe gevulde zalen, stevige informatie over de kostprijs van consumptieaardappelen, uitleg over de Telersverkoopvoorwaarden, het voorbeeld van United in Amerika en kritische telers. Zie hier het succes van de NAV-aardappeldemotour.

De NAV organiseerde in december in Midden-Nederland en in Noord-Holland en in januari in het zuiden en zuidwesten in totaal zes bijeenkomsten voor consumptieaardappeltelers. Op deze avonden zijn de Telersverkoopvoorwaarden gepresenteerd, is de kostprijs voor 2008 berekend en is met de aanwezigen gediscussieerd over hoe we de positie van de teler in de markt kunnen versterken. Met als doel het rendement van de aardappelteelt duurzaam te verbeteren. Meer dan 700 telers gaven acte de presence. Een onverwacht grote opkomst! De vierde avond beneden de rivieren met weer een tot de nok toe gevulde zaal ontlokte een van de regiobestuurders de titel aardappeldemotour. Het is in ieder geval zonneklaar dat het onderwerp onder boeren sterk leeft.

Belangstelling
De Telersverkoopvoorwaarden werden op deze avonden zeer positief ontvangen. Wel kwam menigmaal de reactie, dat het wenselijk is dat ook andere organisaties hier achter gaan staan. En dat de verkoopvoorwaarden ook in de ons omringende landen van kracht zouden moeten zijn.
De NAV is in overleg met VTA en LTO en wil waar mogelijk gezamenlijk optrekken. We hebben de indruk dat VTA enthousiaster wordt en een deel van onze plannen wordt door VTA ondersteund. Eind januari zullen we de Telersverkoopvoorwaarden in een bijeenkomst van de Northwestern European Potato Growers (NEPG) aan onze collega’s in Noordwest-Europa presenteren. Zij hebben alvast hun grote belangstelling voor de Telersverkoopvoorwaarden getoond.

Kloof kostprijs- contractprijs
De kostprijsberekeningen werden door medewerkers van de accountantskantoren, ABAB, Countus en WEA gepresenteerd. Het werd duidelijk dat we de laatste jaren met fikse kostprijsstijgingen te maken hebben. Ook voor 2008 moeten we weer met een flinke stijging rekening houden. Het was ook duidelijk dat de contractprijzen een flink stuk onder de kostprijs liggen. In de bijeenkomsten werd de inschatting dat boeren terughoudender zijn met het vroegtijdig tekenen van contracten bevestigd. Tegen de achtergrond van het geschetste verschil tussen de kostprijs en de contractprijs en het serieuzer worden van alternatieven voor aardappelteelt, een heel logische reactie.

Nu wat te bereiken
In de discussie werd duidelijk dat het denken van akkerbouwers sinds vorig jaar een ontwikkeling heeft doorgemaakt. Vorig jaar waren de telers van mening dat we meer samen zouden moeten optrekken om echt iets in de aardappelmarkt te veranderen. Maar tegelijkertijd was de overheersende mening ‘dat wordt nooit wat’! Dit jaar was er meer een wijgevoel: ‘als we wat willen bereiken, dan moeten we dat nu doen!’ Nu de industrie meer moeite heeft om de contracten vol te krijgen, kunnen we als telers gezamenlijk door krachtenbundeling meer bereiken. Er kwam vanuit vrijwel iedere zaal een dringende oproep aan ook de organisaties om toch vooral samen te werken om zo met elkaar een gelijkwaardige gesprekspartner in de keten te worden. Het voorbeeld in Amerika van de United Potato Growers of America laat zien dat als telers samen optreden, er heel veel te bereiken is! En vooral dat dit kan leiden tot een rendabele aardappelteelt.

NAV, 1 februari 2008