Er zit een grote rechtsongelijkheid in de voorstellen van het mestbeleid per 1 januari 2006. Dat vindt de NAV. Het derogatieverzoek van Nederland bij de Europese Commissie gaat over een uitzonderingspositie voor de veehouderij in Nederland, maar de akkerbouw dreigt het gelag te moeten betalen. Dit komt bijvoorbeeld tot uitdrukking als in een jaar een akkerbouwer en een veehouder land ruilen.

De veehouder teelt maïs op het akkerbouwperceel en de akkerbouwer teelt in dat jaar aardappelen op het perceel van de veehouder. Dan mag de veehouder, als hij voldoet aan de eisen van het derogatieverzoek, op zijn gehuurde akkerbouwperceel 250 kg stikstof uit dierlijke mest aanwenden. De akkerbouwer mag voor zijn aardappelen op het land van zijn collega slechts 170 kg stikstof gebruiken. In het verlengde van dit voorbeeld kun je je afvragen waarom de veehouderij derogatie nodig heeft, nu blijkt dat in het MINAS-systeem de veehouderij forse saldo’s heeft kunnen opbouwen.

Veel akkerbouwers hebben het gevoel dat hen tekort wordt gedaan in de voorstellen voor het mestbeleid per 1 januari 2006. Mede door toedoen van de Stichting Natuur en Milieu (SNM) is het Europese Nitraatcomité nog niet akkoord met het Nederlandse derogatieverzoek. De ‘niet zo nette’ lobby van SNM heeft er toe geleid dat in Den Haag, nog meer dan hiervoor, alle neuzen de zelfde kant opstaan en er vrijwel geen verzet meer is vanuit de Tweede Kamer tegen de wijziging meststoffenwet. Voor de (rund-)veehouderij wordt alles uit de kast gehaald om de wet ruimhartig in te vullen, terwijl voor de plantaardige sectoren veel te lage gebruiksnormen in de lucht hangen.

In diverse gesprekken op het ministerie heeft de NAV de afgelopen periode gepleit voor gebruiksnormen waarmee alle akkerbouwers voor ieder bouwplan de gewassen optimaal kunnen bemesten. Het valt niet mee de beleidsmakers in Den Haag op het spoor te krijgen van gebruiksnormen die optimale gewasopbrengsten mogelijk maken. Vooralsnog probeert de NAV via de weg van overleg en dialoog de zaak te redden voor akkerbouwend Nederland. Als in de ministeriële voorstellen komende zomer de akkerbouw de mogelijkheid van optimale gewasopbrengsten wordt ontnomen, dan zal de NAV niet aarzelen om op andere wijze in actie te komen. 

NAV, 4 mei 2005