Bereken je kostprijs

Goed ondernemerschap is weten wat je product werkelijk kost, handig onderhandelen, ‘ja’ zeggen als een deal je past en ‘nee’ zeggen als de afnemer niet bereid is een faire prijs te betalen. De NAV meent dat telers ‘nee’ moeten durven zeggen als de afnemer de integrale kostprijs plus ondernemersmarge (bijv. 15%) niet wenst te betalen. De kostprijsberekening voor het eigen bedrijf is de eerste stap die je als teler moet zetten. Als je je eigen kostprijs kent, ben je beter in staat de verkoopbesprekingen met de afnemer aan te gaan. Kostprijs plus marge zijn voor elk bedrijf anders. In de links hierna staan kostprijsberekeningen voor wintertarwe, zomergerst, bieten, consumptieaardappelen en zetmeelaardappelen. Met de formulieren kun je op eenvoudige wijze ook de kostprijsberekening maken voor de verschillende teelten op het eigen bedrijf.
Hierna treft u links aan naar voorbeeldkostprijsberekeningen met een extra kolom voor de eigen bedrijfssituatie. Artikelen over kostprijs treft u aan in de thema’s ‘Granen’ en de andere gewassen.

Bereken je kostprijs

Momenteel ondervinden wij problemen met het openen van de kostprijsberekeningen via deze site. Er wordt aan gewerkt, probeert u het over een paar dagen nog eens. Mocht u met spoed een kostprijsberekening willen gebruiken dan kunt u deze opvragen via info@nav.nl.

Pootaardappelen

NAV Kostprijsberekening pootaardappelen 2023

Consumptieaardappelen

NAV Kostprijs-Consumptieaardappelen-oogst 2024-ex-BTW – zand en klei

Zetmeelwaardappelen

NAV-Kostprijs- en saldi zetmeelaardappelen 2023 lichte gronden

Granen

Kostprijs en saldo Wintertarwe-oogst 2024 

Kostprijs- en saldi zomergerst 2021 lichte gronden

Suikerbieten

Saldo en kostprijs suikerbieten klei en zand-oogst 2019 ex BTW

Zaaiuien

Kostprijs-Zaaiuien-oogst 2024-ex-BTW (1)

Plantaardig Eiwitgewassen

Kostprijzen veldbonen 2021

Kostprijzen eiwitgewassen 2018- ex BTW