Waren het vorig jaar LTO en Agrifirm die over de graanprijzen uit de bocht gingen, dit jaar is het CZAV. De voorschotprijs van coöperatie CZAV is met 135 euro per ton maal-, zomer- en baktarwe lager dan in de voorgaande drie jaren en zeer veel lager dan de recordvoorschotprijs van 200 euro in 2012. Tja, dan heb je wat uit te leggen.

Ko Francke, adjunct-directeur bij CZAV legt in diverse media uit dat de voorschotprijs lager is door de forse productie, de vraag uit China de prijs nog enigszins op peil houdt, en de productie en de vraag niet in evenwicht zijn. En dan komt het: de voorschotprijs ligt rond de gemiddelde kostprijs van graan, meent Francke. De NAV vindt het verbazingwekkend dat een adjunct directeur van een akkerbouwcoöperatie zo weinig benul heeft van de echte kostprijs van graan. Al jaren publiceert de vakbond kostprijzen van graan en andere producten. Voor 2013 komt de gemiddelde voorbeeld-akkerbouwer Arie Kleistreek uit op 27,8 eurocent per kilo ofwel 278 euro per ton tarwe. Da’s het dubbele van wat Francke denkt! De NAV heeft Francke inmiddels de kostprijsberekening uit de akkerbouwpraktijk toegestuurd en vertrouwt erop dat CZAV zich in de toekomst met vuur inzet voor een echte kostendekkende graanprijs.

De kostprijsberekening van o.a. wintertarwe op kleigrond kunt u vinden op de NAV-site http://www.nav.nl/bereken-je-kostprijs

NAV, 5 september 2013