De Column van juli: Zoet water
Het is zomer op Schouwen Duiveland. Drukte op de camping, onder meer door Concert at Sea. De Brouwersdam is een prachtige plek om zo’n concert te organiseren en de koele zeewind verdrijft de ergste hitte. Ondertussen zijn wij hier druk met de beschikbaarheid van zoet water. In de zuidwestelijke delta is in het verleden de keuze gemaakt om het zoute zeewater ver de delta in te laten stromen. Dat was de resultante van een afweging tussen de belangen van natuur, landbouw en visserij. Door een sluis in dezelfde Brouwersdam waar het podium staat voor Concert at Sea komt dagelijks zout Noordzeewater het Grevelingenmeer binnen. Ook in de Oosterschelde (door de Stormvloedkering) en de Westerschelde stromen dagelijks grote verse hoeveelheden zout water uit de Noordzee. Dit zorgt ervoor dat in grote delen van Zeeland geen zoet water beschikbaar is. Met de huidige langdurige droogte in Zuidwest-Nederland wordt steeds meer duidelijk dat dit echt een zorgelijke situatie is. Er worden veel zoetwaterinitiatieven opgestart. Zo zie je steeds meer waterbassins verschijnen in het landschap en wordt er druk onderzocht wat de mogelijkheden zijn van ondergrondse opslag.
Met een aantal collega’s hebben wij in maart een zoetwatercoöperatie opgericht. In ons gebied ligt een rioolwaterzuiveringsinstallatie waarvan het gezuiverde water in de Oosterschelde wordt gepompt. Dat zogenaamde effluent is zoet en omdat op de zuivering geen industrie of een ziekenhuis is aangesloten is het relatief weinig vervuild. Op ons eiland verblijven bij warm weer veel kusttoeristen. Omdat al deze mensen water gebruiken is de hoeveelheid gezuiverd water bij warm weer groter. Als coöperatie onderzoeken wij nu de mogelijkheid om aan de drie trappen zuivering die het waterschap verzorgt nog een vierde stap toe te voegen, Die moet ervoor zorgen dat het water aan de eisen voor beregening voldoet. Het is een hele uitdaging want naast dat er veel investeringen en kosten aan verbonden zijn, is ook de vergunningsverlening een bottleneck in het proces.
Lokale bestuurders zijn enthousiast. Als coöperatie hebben wij hen kunnen overtuigen dat dit een mooie ontwikkeling kan zijn: Het is circulair door het hergebruik en de beschikbaarheid van zoetwater geeft ons als akkerbouwsector de mogelijkheid om het inkomen te verbeteren en onze duurzaamheidsambities te halen: de vitaliteit van de planten neemt toe waardoor ze weerbaarder zijn en er gaan minder nutriënten verloren bij een optimale watervoorziening.
Helaas zal er nog heel wat water in en door de Schelde moeten stromen voordat we aan de slag kunnen met het gezuiverde water. Het is echter de moeite van de lange adem waard. Want de noodzaak is duidelijk. Mocht ons lokale initiatief lukken dan zou dat ook voor andere gebieden perspectief kunnen bieden. De NAV zet zich ook in andere regio’s in voor voldoende zoet water voor de akkerbouw en mijn ervaringen kunnen daarbij worden meegenomen.
Huub Remijn, NAV-bestuurslid