De rechtbank Noord-Nederland heeft alle bezwaren van agrariërs en omwonenden van het Lauwersmeer tegen een proef met het tijdelijk verhogen van het peil in het Lauwersmeer afgewezen. De NAV vindt dit onbegrijpelijk en onacceptabel. Er wordt volledig voorbij gegaan aan onze argumenten dat er geen afdoende schaderegeling is, dat er geen goede nulmeting is gedaan en dat ook de NVWA waarschuwt voor een verhoogd risico op bruinrot besmetting in de omliggende akkers.

De proef is bedoeld om rietgroei te bevorderen. Het is alleen volstrekt onduidelijk wat de doelen zijn, want die zijn niet van te voren bepaald, dus het is ook onduidelijk wanneer de proef geslaagd is. De schade daarentegen kan direct optreden en langdurige gevolgen hebben voor individuele ondernemers. Ondanks de uitgebreide behandeling in de rechtbank, is kennelijk toch het belang van de natuur wederom groter dan van de grootste economische factor in het gebied.

Wij zijn er duidelijk over: als beheerders van natuurgebieden eisen dat ze geen last hebben van omliggende landbouwgronden, dan mogen de agrariërs eisen dat ze geen last hebben van omliggend natuurgebied.

De NAV kondigt hierbij ook aan, dat bij schade direct aan de bel zal worden getrokken en dat de overheden er niet op kunnen rekenen dat de Groningse boeren net zo lang geduld zullen hebben als bij de aardbevingsschade!

Voor meer informatie

Teun de Jong, voorzitter NAV