Inmiddels hebben alle provincies eindelijk een goedgekeurd Faunabeheerplan, hetgeen bestrijding van wildschade in alle provincies in principe mogelijk maakt. Maar nu komt er op 16 augustus jl. een nieuw probleem naar voren: het gebruik van lokmiddelen bij de bejaging van soorten die op de landelijke vrijstellingslijst staan, is niet toegestaan. Het gaat om de volgende soorten: vos, houtduif, konijn, Canadese gans, kauw en kraai. Deze mogen op grond van de landelijke vrijstellingslijst het hele jaar rond bejaagd worden. Met name houtduif, kauw en kraai kunnen nogal wat schade veroorzaken op in de herfst met granen ingezaaide percelen. Zonder lokmiddelen als plastic kraaien, kauwen en houtduiven kunnen jagers niet effectief optreden bij wildschade.

In eerste instantie werd gesproken van een ambtelijk ‘foutje’ op het Ministerie van Economische Zaken, omdat staatssecretaris Van Dam mondeling als ook in antwoord op Kamervragen aangaf dat hulpmiddelen niet hoeven te worden gereguleerd. Nu is het toepassen van lokmiddelen bij de bestrijding van schade door de genoemde wildsoorten niet meer toegestaan. Sterker nog, de provincies hebben aangekondigd te zullen gaan handhaven op dit verbod! Dus van gedogen wat redelijk is bij een ‘foutje’, is geen sprake. Ook is inmiddels bekend geworden dat het ‘foutje’ niet op korte termijn kan worden gerepareerd en dat ook nog niet zeker is of het wel gerepareerd gaat worden.

Voor de NAV is dit reden om evenals de jagersverenigingen bij de landelijke politiek reparatie te bepleiten en bij de provincies openstelling van de schadevergoedingsregeling zolang de reparatie niet is geëffectueerd.