LTO en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) zijn verheugd dat na jarenlange lobby de equivalente maatregelen bemesting vandaag (6 april 2017) zijn gepubliceerd in de Staatscourant en daarmee meteen van kracht worden. Vanaf 2014 hebben LTO en NAV zich hard gemaakt voor deze equivalente maatregelen, maar door discussies en procedures heeft de invoering lang op zich laten wachten. Er konden alleen maatregelen worden doorgevoerd waar volledige wetenschappelijke consensus over is.

Het gaat om drie soorten equivalente maatregelen: een extra fosfaatgebruiksnorm bij bovengemiddelde opbrengsten bij zes akkerbouwgewassen, een extra stikstofgebruiksnorm bij bovengemiddelde opbrengsten bij vijftien akkerbouw- en groentegewassen (zie tabel 1), en stikstofdifferentiatie bij gps-rijenbemesting in mais op zand- en lössgrond (zie tabel 2). Specifiek de opbrengstafhankelijke fosfaatgebruiksnorm op fosfaatneutrale gronden wordt binnenkort nog gepubliceerd, zo laat Staatssecretaris Van Dam aan de Tweede Kamer weten.

Extra gebruiksnormen stikstof en fosfaat

Als een ondernemer aantoonbaar een bovengemiddelde opbrengst heeft gerealiseerd, komt hij/zij voor bepaalde gewassen in aanmerking voor een extra fosfaat- en/of stikstofgebruiksnorm op alle grondsoorten. Extra fosfaat kan niet voor gronden met de fosfaattoestand ‘hoog’. Bij de verruiming van de gebruiksnorm fosfaat en stikstof moet de ondernemer beschikken over een schriftelijk bewijs en een samenstellingsverklaring van de accountant van de gewasopbrengsten geleverd aan derden. De drie voorgaande jaren tellen mee voor de opbrengstbepaling, maar in 2017 geldt alleen oogst 2016 en in 2018 die van 2016 en 2017.

LTO en NAV zijn tevreden met de invoering, omdat zo bedrijfsspecifiek kan worden bemest en kan worden voorkomen dat er tekorten optreden, zonder dat de milieudoelen worden geschaad.

Rijenbemesting mais

De derde maatregel gaat over stikstofdifferentiatie bij gps-rijenbemesting in mais op zand- en lössgrond. De extra stikstofruimte maisland bij gps-rijenbemesting is 25 kilo N per hectare op zand- en lössgrond in Brabant en Limburg en 10 kilo N per hectare op de overige zandgronden. Om de extra stikstofnorm toe te mogen passen, moet de rijenbemesting zijn uitgevoerd met een gps-gestuurde machine. Het zaaien van de mais moet op een afstand van maximaal 12 centimeter van de toegediende meststoffen. Het gaat hierbij om apparatuur die nog niet overal beschikbaar is en waar boeren en loonwerkers zich op moeten instellen.

Monitoring

De Europese Commissie heeft de equivalente maatregelen goedgekeurd, maar vraagt wel om een goede monitoring van de effecten op de waterkwaliteit. Het Ministerie van EZ zal €195 onkosten in rekening brengen aan ondernemers die van de equivalente maatregelen gebruik van willen maken. Door de randvoorwaarden zitten er nogal wat haken en ogen aan de equivalente maatregelen. Er is werk aan de winkel voor het toekomstig mestbeleid om de randvoorwaarden te verbeteren. Toch zijn LTO en NAV nu blij met de invoering ervan en de positieve beweging in het beleid naar maatwerk.

Aanmelden voor equivalentie kan via de RVO site vanaf 18 april tot 1 juni.

De tabellen vindt u hier: 2017-04-06 Bijlage bij persbericht- LTO en NAV verheugd over invoeren equivalenteMaatregelen-tabellen