De ambitie is een verlaging van de milieubelasting door gewasbeschermingsmiddelen bij tenminste gelijkblijvende opbrengst, kwaliteit en rentabiliteit.’

Het is nu al zo’n anderhalf jaar geleden dat het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) het initiatief heeft genomen om alle direct bij de gewasbescherming betrokken partijen bijeen te brengen om te bespreken waar we met elkaar naar toe willen. Het was duidelijk dat de vertegenwoordigers van de gebruikers van de middelen, waar we naast NAV en LTO ook CZAV, Agrifirm, Nedato en IRS/Cosun toe rekenen, niet veel geheimen voor elkaar hadden. Moeilijker was het voor de fabrikanten. Voor Belchim, BASF, Certis en Bayer was het een grote stap om hun visie en ontwikkelingen op gebied van de geïntegreerde teelt te delen met elkaar. Syngenta was niet bereid om in dit overleg deel te nemen.

In de loop van de besprekingen bleken er meer overeenkomsten te zijn dan gedacht en was men blij om de gemeenschappelijke zorgen te kunnen delen. Want men was het er duidelijk over eens dat er al veel verbeterd is maar ook dat er nog grote stappen gezet moeten worden in verdere verduurzaming om op termijn gebruik te kunnen blijven maken van chemische middelen. Als resultaat van deze aanpak is een document opgesteld, de zogenaamde Routewijzer, waarin per plaag en schimmel een selectie van effectieve maatregelen wordt genoemd die passen binnen geïntegreerde gewasbescherming en die nog beter benut kunnen worden. We denken dan bijvoorbeeld aan gewas- en rassenkeuze, vruchtwisseling, bodembewerking, stimulering van natuurlijke vijanden, scouting, monitoring, diagnose en het gebruik van waarschuwingssystemen. In de Routewijzer is afgesproken dat we als eerste de focus zullen leggen op scouting/monitoring en het gebruik van middelen met een lage milieubelasting. Daarnaast zal het maken van een erf-emissiescan alle gebruikers moeten aansporen om onnodige emissie per direct te beëindigen.

Deze routewijzer is niet het laatste wat we zullen doen want binnenkort zal er door NAV en LTO -akkerbouw in samenwerking met de Brancheorganisatie Akkerbouw een nieuw overleg worden gestart, waar nu ook alle ketenpartners bij betrokken zullen worden. Met het ‘Actieplan Gewasbescherming’ moet onze sector meer proactief naar buiten treden waardoor we  beter in staat zijn te reageren op aanvallen zoals deze zomer door Greenpeace en Stichting Natuur en Milieu.