De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is in beroep gegaan bij de Raad van State tegen de voorgenomen proef met peilverhoging in het Lauwersmeer. De proef maakt deel uit van het Natura 2000 beheerplan. De NAV vindt de afwijzing van het ministerie van Economische Zaken (EZ) van haar eerdere bezwaarschrift onvoldoende gemotiveerd.

De NAV vindt dat er onvoldoende rekening is gehouden met de situatie rondom het Lauwersmeer:

– In Friesland en in het Wetterskip Fryslân beperkt de peilverhoging de afstroommogelijkheden bij vrije afstroom. Met name in dit gebied is de afwatering juist afhankelijk van de vrije afstroom, welke goed mogelijk is, omdat het Friese peil zich al op -0,52 NAP bevindt, waarbij het verval naar het Lauwersmeer (naar -0,93 NAP) zorg draagt dat de norm van een afvoer van 14 mm neerslag per etmaal gerealiseerd kan worden.

– Feitelijk wordt door de peilverhoging ook het peil in de boezem Reitdiep verhoogd door het ontbreken van werkende sluisdeuren in de sluis van Zoutkamp. Het Reitdiep valt niet onder Natura 2000. Door de peilverhoging en kwel vanuit het Reitdiep hebben de boeren in de wijde omgeving last van vernatting waardoor men met name in het voorjaar later het land op kan en daardoor productietijd verliest.

– Door de klimaatverandering is er steeds meer sprake van plaatselijke stortbuien, die moeilijker te voorspellen zijn dan langere periodes van gestage neerslag. Door de peilverhoging is er geen snelle reactie mogelijk om wateroverlast te voorkomen bij stortbuien, omdat er geen buffercapaciteit meer is in het Lauwersmeer.

– Het is redelijkerwijs te verwachten dat er ook verzilting op zal treden, waar verschillende akkerbouwgewassen onder te lijden zullen hebben

– Het Ministerie van EZ doet geen uitspraak over toekomstige aansprakelijkheid van de Staat bij wateroverlast door gebrekkige afstroom of te hoog peil. Boeren kunnen zich alleen verzekeren tegen neerslag, niet tegen schade door te weinig afwatering.

De NAV hoopt dan ook dat de Raad van State de belangen van boeren en omwonenden in dit gebied ter harte zal nemen en ziet met vertrouwen een uitspraak tegemoet.

Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot

Teun de Jong, voorzitter, tel. 06-53656795, email t.s.dejong@kpnmail.nl