De NAV heeft ambtelijk overleg gevoerd op het Ministerie van Economische Zaken over het nieuwe GLB en de problemen waar akkerbouwers tegenaan lopen bij de invulling van de vergroening. Voor de goede orde: elk jaar kunnen de eisen voor de vergroening worden aangepast. Hiervoor moeten verzoeken door het Ministerie voor 1 juli in Brussel worden ingediend voor het volgende jaar. Dus zaken die wij nu hebben aangekaart gaan op zijn vroegst in 2017 spelen.

Een aantal zaken zijn duidelijk geworden. Zo is een harde eis van de Europese Commissie dat de gewassen die meetellen voor de vergroening niet op productie mogen zijn gericht. Daarmee is bijvoorbeeld het weiden van schapen op akkerranden niet bespreekbaar. Ook is duidelijk geworden, dat bij de 5% eis geldt, dat het hier gaat om de totale oppervlakte waarmee deze eis wordt gehaald, niet om totale percelen. Dat betekent dat delen van percelen eerder mogen worden bewerkt, mits het overgebleven gebied nog voldoet aan de 5% eis.

De NAV heeft er op aangedrongen om een aantal maatregelen nader te bezien en ook om te monitoren of het verbod op gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de vergroeningspercelen niet leidt tot een toename van middelengebruik in het volgende seizoen. We zullen ruim voor 1 juli 2016 bezien of er nog meer wensen zijn die we in het belang van een praktische invulling door de boeren kunnen voorstellen als wijziging voor 2017.

NAV, 5 december 2015