Er zijn veel vragen geweest over alle regels met betrekking tot de invulling van de vergroening. Dit eerste jaar lopen veel akkerbouwers tegen onduidelijkheden op.

De NAV heeft zich actief ingezet om zaken helder en werkbaarder te krijgen. Zo wordt door RVO inmiddels bij de 10-weken termijn voor de voor het Ecologisch Aandachtsgebied (EA) meetellende vanggewassen de werkelijke zaaidatum aangehouden. Maar er zijn meer punten en ontwikkelingen.

Nieuwe regels in brief Dijksma
Inmiddels heeft de staatssecretaris een brief aan de Tweede Kamer gestuurd met twee nieuwe beleidspunten:
1. In 2015 mogen percelen binnen het eigen bedrijf worden geruild. Dus als op een perceel, wat opgegeven was voor het EA bij controle geen EA wordt aangetroffen, maar wel op een ander perceel op het bedrijf, dan levert dit geen problemen op, mits aan de verplichte minimum-eis van 5% wordt voldaan.
2. Met ingang van 2016 mogen alle landschapselementen die de EU erkent ook worden meegenomen als EA in Nederland, met uitzondering van sloten. Hiermee vervalt de verplichting om voor deze landschapselementen ook een Agrarisch Natuurbeheer Overeenkomst af te sluiten en wordt het dus ook niet meer beperkt tot door de provincies aangewezen gebieden. Oude zee- en rivierdijken tellen helaas niet mee.

Bericht RVO
Voor 2015 zijn er nog twee punten die we hebben aangekaart:
1. Vanwege de wateroverlast heeft de NAV gepleit voor verlengen van de inzaaitermijn van de vanggewassen met twee weken. Dit is op het laatste moment goedgekeurd. Zie voor de voorwaarden en regio’s www.nav.nl.
2. Bij de gecombineerde opgave in het voorjaar, werd geen foutmelding gegeven als men per ongeluk net te weinig hectares had aangevinkt, bijvoorbeeld door een rekenfout. Akkerbouwers die dat inmiddels ontdekt hebben, zijn volledig bereid om de fout te herstellen door meer hectares in te zaaien als EA, maar dit mag volgens RVO niet omdat je geen percelen mag toevoegen.

Inmiddels heeft RVO een bericht geplaatst over sancties. Sancties gaan in wanneer men meer dan 2 hectare of 3% afwijkt van de Gecombineerde Opgave en wijzigingen kunnen worden opgegeven tot 7 oktober. Ook wanneer men minder dan 2 hectare afwijkt maar wel meer dan 3% volgen sancties. Wanneer men door een rekenfout te weinig heeft opgegeven, maar het verschil is minder dan 2 hectare én minder dan 3%, volgen geen sancties. Men krijgt wel alleen uitbetaald volgens de opgave die is gedaan.

Al met al vindt de NAV dat er vooruitgang is geboekt in een zo praktisch mogelijke invulling van de vergroeningsregels en we zijn blij met de korte lijnen met RVO. Er zijn nog een aantal vragen die de NAV binnenkort bespreekt met de beleidsmakers op het Ministerie van Economische Zaken. We houden u via dit blad en waar nodig via emailberichten op de hoogte wanneer er belangrijke ontwikkelingen zijn.

NAV, 3 oktober 2015