Er is een 120-dagen vrijstelling afgegeven voor Luxan mollentabletten tegen veldmuizen in wintergraan, graszaad, aardappelen, koolgewassen, wortelen en overige wortel- en knolgewassen in Friesland (m.u.v. de Waddeneilanden), Groningen (ten noorden van de A7) en de gemeentes Noord-Oost Polder en Urk. Het is nu inmiddels ook duidelijk dat telers met muizenschade met twee personen contact op moeten nemen:
1. De toepasser. Een teler neemt bij constatering van (schade door) veldmuizen contact op met een toepasser van Luxan Mollentabletten. Dat is iemand die beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Mollen- en Woelrattenbestrijding (afgegeven door Bureau Erkenningen) en die op de hoogte is van de gestelde eisen in het wettelijk gebruiksvoorschrift. De teler vraagt van de toepasser een kopie van het bewijs van vakbekwaamheid Mollen- en Woelrattenbestrijding.
2. De deskundige. De teler schakelt bij constatering van (schade door) veldmuizen ook een deskundige in, die met behulp van het ‘Protocol herkenning aanwezigheid veldmuizen’ vaststelt of de schade is veroorzaakt door veldmuizen en of toepassing van Luxan Mollentabletten noodzakelijk is. Als deskundigen gelden adviseurs van de distributeurs in gewasbeschermingsmiddelen (lid Agrodis). Zij zijn geïnformeerd over de details.
Wanneer de deskundige vaststelt dat de schade is veroorzaakt door veldmuizen én dat toepassing van Luxan mollentabletten noodzakelijk is, stelt hij een verklaring op met daarin ook de kopie van het bewijs van vakbekwaamheid Mollen- en Woelrattenbestrijding van de toepasser. Die verklaring wordt door de deskundige naar de distributeur gestuurd met het verzoek om aan de toepasser Luxan mollentabletten te leveren. Ongeveer twee weken na de toepassing van de mollentabletten zal de deskundige opnieuw waarnemingen doen in het perceel. Deze informatie wordt gebruikt voor de monitoring van de effectiviteit van het middel tegen veldmuizen.
Telers mogen zelf niet optreden als expert of als toepasser. Dat maakt het iets ingewikkelder, maar waarborgt de objectiviteit wel beter.
Er zijn geluiden in de pers dat het middel niet verkrijgbaar zou zijn. Dat is niet het geval, het middel is wel degelijk verkrijgbaar, maar alleen met de door de deskundige opgestelde verklaring. Levering is dus uitsluitend ‘op recept’ en uitsluitend aan iemand die beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Mollen- en Woelrattenbestrijding.
De NAV en LTO verwachten dat met deze vrijstelling de grootste problemen in akkerbouwgewassen waarin het middel is vrijgesteld kunnen worden verholpen. De vrijstelling is geldig tot 15 december 2015. Uit de monitoring door de Coördinator Effectief Middelen Pakket zal achteraf blijken wat het effect is geweest van de Luxan mollentabletten op het veldmuizenprobleem.

Voor nadere informatie:
Hans de Keijzer, Coördinator Effectief Middelen Pakket, tel. 06-52723623, e-mail dekeijzer@bo-akkerbouw.nl
Aleid Dik, beleidsmedewerker Nederlandse Akkerbouw Vakbond, tel. 06-27016219, e-mail aleid.dik@nav.nl

NAV, 15 september 2015