De NAV heeft er in een gesprek met RVO sterk op aangedrongen dat RVO de volledige verantwoordelijkheid neemt voor de problemen die zijn ontstaan over het doorgeven van de zaaidatum van de vanggewassen.

RVO heeft pas recent laten weten dat de zaaidatum van de vanggewassen die meetellen voor de vergroening (EA) moet worden doorgegeven, wanneer deze afwijkt van de eerder doorgegeven datum én dat de tien weken die het vanggewas moet staan pas ingaan op de datum dat de wijziging is doorgegeven. Dat vindt de NAV volstrekt onjuist!

De NAV vindt dat RVO niet duidelijk en veel te laat heeft gecommuniceerd over de noodzaak om de zaaidatum van de vanggewassen door te geven. Deze regels waren niet op tijd bekend, veel akkerbouwers hadden toen al gezaaid en zijn nu verplicht om het vanggewas langer te laten staan om aan de vergroeningseisen te voldoen. Het kan niet zo zijn dat boeren op deze gang van zaken afgerekend worden. Wat de NAV betreft moet RVO deze kwestie repareren door bij iedereen uit te gaan van de werkelijke zaaidatum, onafhankelijk van wanneer deze doorgegeven is. De NVWA moet toch bij eventuele controles in staat zijn in te schatten of die zaaidatum klopt. RVO heeft dit probleem veroorzaakt en kan de gevolgen van het ‘te laat’ doorgeven van de zaaidatum door boeren niet afschuiven op de boeren, maar moet daar zelf de volledige verantwoordelijkheid voor nemen. RVO heeft in het gesprek toegezegd deze week met een reactie te komen.

NAV, 1 september 2015