Er wordt in diverse Europese landen in toenemende mate gediscussieerd over de vrijhandelsverdragen, van de EU met Canada (CETA) en de VS (TTIP). De NAV juicht dit toe en doet ook volop mee.

Er wordt ook steeds meer bekend over de inhoud van de verdragen en de gevolgen hiervan. Er is veel ophef over ISDS, een particulier arbitragesysteem buiten de onafhankelijke rechtspraak om. In de Tweede Kamer is al eerder een motie tegen ISDS vrijwel Kamerbreed (alleen VVD was tegen) aangenomen. En in het Europees Parlement (EP) is de stemming over een motie over ISDS op het laatste moment uitgesteld, officieel omdat er teveel amendementen waren ingediend, maar men was ook bang dat het EP zich tegen ISDS zou uitspreken. De NAV heeft ook zorgen over de uitwerking van ISDS en de megaclaims die dat kan opleveren tegen Europese staten. Inmiddels heeft het Burgerinitiatief tegen TTIP al 2,4 miljoen ondertekenaars.

Voedsel erbuiten houden
Voor de landbouw is het erkennen van elkaars standaarden een ander onderdeel uit beide verdragen dat grote impact kan hebben. De NAV pleit er daarom al langer voor om voedsel en voedselproductie buiten dergelijke vrijhandelsverdragen te houden. De landbouw is gediend bij een handel met spelregels. En de vrijhandelsverdragen willen juist deze spelregels verder afschaffen. Tot nog toe waren het vooral de NAV en de melkveehouders verenigd in NMV en DDB, die deze visie verkondigden. Nu maken ook de collega-vakbonden van varkenshouders en pluimveehouders zich ernstige zorgen over de gevolgen, evenals hun LTO-collega’s. De sociaaldemocraten lijken zowel in de Tweede Kamer als in het Europees Parlement een cruciale rol te vervullen bij de stemmingen over de verdragen. In een bijeenkomst van de PvdA in Utrecht waar ook PvdA minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Europarlementariër Agnes Jongerius aanwezig waren, heeft de NAV haar zorgen over TTIP en CETA en het voorstel voedsel er buiten te houden kenbaar gemaakt. Ploumen reageerde negatief, maar Jongerius zei dat ze zich goed kon voorstellen dat voedsel buiten het verdrag zou blijven, vanwege de vele discussie die dit onderwerp oproept. Jongerius deed in deze bijeenkomsten meer ferme uitspraken over TTIP: de werkgelegenheidseffecten van het verdrag moeten eerst heel helder en positief zijn en een ISDS in de huidige vorm is voor haar onaanvaardbaar. De NAV heeft Agnes Jongerius uitgenodigd voor een werkbezoek aan de NAV om eens rustig te kunnen doorpraten.

NAV, 4 juli 2015