Sinds juni 2013 loopt het zogenaamde Grundtvig project, een door de EU gesubsidieerd project in het kader van het programma ‘Leven Lang Leren’, waaraan tien landen deelnemen. Voor Nederland doet de NAV hieraan mee. Het project heeft als onderwerp agro-ecologie en heeft een looptijd van twee jaar. De belangrijkste activiteiten zijn het organiseren van bijeenkomsten, waarbij de deelnemers van elkaars ervaringen kunnen leren, zodat ze die in eigen land kunnen toepassen en uitdragen.

Bijeenkomst ‘Korte ketens’
De NAV was aanwezig op de derde internationale conferentie van het project in Galicië (Spanje). Het onderwerp was agro-ecologie en korte ketens. Korte ketens houdt in dat boeren hun producten rechtstreeks aan de consument verkopen of bijvoorbeeld op lokale streekmarkten. Dit in tegenstelling tot het gesleep met voedsel over de hele wereld als gevolg van de liberalisering en globalisering. Hanny van Geel en Keimpe van der Heide vertegenwoordigden de NAV en zij werden vergezeld door Sandra van Kampen, die op uitnodiging van de NAV ook deelnam. Sandra was tot voor kort werkzaam bij Urgenda, een organisatie die zich bezig houdt met duurzame ontwikkeling. Zij heeft veel kennis opgebouwd over allerlei burgerinitiatieven in ons land, die zich bezig houden met voedsel. Op de conferentie werden de ervaringen met korte ketens vanuit tien Europese landen uitgewisseld en daarin kon Sandra de Nederlandse ervaringen inbrengen. In grote lijnen is de conclusie, dat er vrijwel overal meer burgergroeperingen komen die bezig zijn met voedsel en hoe het geproduceerd wordt. In de markt is het nog niet altijd even duidelijk te zien, maar de trend is overal aanwezig.

Certificering
Een gevolg van de toename van de interesse in korte ketens is dat de huidige vormen van certificering niet meer voldoen, omdat daarbij niet de producent en de consument het heft in handen hebben, maar juist de tussenschakels in de keten. Een certificaat heeft als doel om de consument vertrouwen te geven in het product dat hij koopt. Daarom lijkt het tijd dat er vormen van certificering komen waarin de bewuste consument samen met de producent kijkt welke eisen er aan de productiewijze gesteld moeten worden en welke consequenties dat heeft voor de prijs van het product. Hier worden her en der ervaringen mee opgedaan en het lijkt de moeite waard om ook voor de Nederlandse situatie uit te zoeken wat de mogelijkheden van een dergelijke vorm van certificering zijn. De NAV gaat hierover graag in gesprek met consumentenorganisaties. Zo kunnen korte ketens een aantrekkelijke en duurzame optie worden voor producenten én consumenten met prijzen die voor beide partijen gunstiger kunnen zijn dan nu, terwijl de kwaliteit in consumenten-ogen gewaarborgd is door de certificering.

NAV, 10 januari 2015