Er zijn momenteel een aantal vrijhandelsverdragen in de maak. Het verdrag met Canada (CETA) ligt voor aan de lidstaten voor ratificatie. Voor het verdrag met de Verenigde Staten (TTIP) is er begin volgend jaar een nieuwe onderhandelingsronde gepland.
Bij het NAV bezoek aan Brussel werd duidelijk dat Europarlementariërs sterk beïnvloed worden door organisaties en burgers die met name bezorgd zijn over de wederzijdse erkenning van standaarden in TTIP. Europese producten lopen het risico te worden weggeconcurreerd door Amerikaanse met een lagere kwaliteitstandaard. Dat vindt de NAV een slechte zaak, vooral voor voedsel.

Nieuwe ontwikkelingen

  • In Brussel is meer openheid toegezegd over de onderhandelingen voor TTIP.
  • In de Tweede Kamer is een motie van GroenLinks aangenomen tegen ISDS (Investor State Dispute Settlement, het tribunaal voor bedrijven tegen regeringen om handelspraktijken af te dwingen). Zie ook NAV-ledenblad november 2014 en/of www.nav.nl. Of de motie standhoudt is onzeker omdat D66 meent ‘verkeerd’ te hebben gestemd.
  • De Amerikaanse econoom Capaldo heeft o.a. berekend dat er 600.000 banen verloren zullen gaan in met name Noordwest Europa (‘The Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership: European Disintegration, Unemployment and Instability’).
  • Voor de petitie Stop TTIP zijn in Nederland 19500 handtekeningen nodig, er is al 83% binnen. Dus als u nog niet getekend heeft, uw stem telt.
    Website: http://stop-ttip.org/onderteken.
  • Op 17 april 2015 is er een Europese actiedag en zullen wereldwijd acties tegen vrijhandel georganiseerd worden door de organisaties van Via Campesina.

De NAV is tegen pure vrijhandelsverdragen voor voedsel en pleit voor gereguleerde handel onder gelijke voorwaarden. Dit omdat voedsel te belangrijk is om over te laten aan een ongereguleerde markt.

NAV, 6 december 2014