Hoe groot is nu het akkerbouwaandeel in pils en brood?

In een brood van 750 gram zit ongeveer 680 gram tarwe. Bij een tarweprijs van 20 eurocent per kg is het tarwe-aandeel in de kostprijs 13,6 eurocent. Bij een tarweprijs van 25 eurocent is dat 17 eurocent. In een brood van € 2,- is tarwe-aandeel dus ongeveer 7%.

In een pilsje van 200 cc zit ongeveer 35 gram gerst. Bij een gerstprijs van 20 eurocent per kg is het gerst-aandeel in de kostprijs 0,7 eurocent. Bij een gerstprijs van 25 eurocent is dat 0,9 eurocent. In een pilsje van € 2,- is het gerst-aandeel dus minder dan 0,5%.

En nu we toch bezig zijn: uit een kilo aardappelen bakken fritesbakkers drie bakjes frites. Bij een aardappelprijs van vijf eurocent per kilo is het aardappel-aandeel in de prijs van een bakje frites dus nog geen twee eurocent, bij een aardappelprijs van 21 eurocent zijn de aardappelkosten in het bakje frites zeven eurocent.

Geen enkele reden dus voor bakkers en brouwers om ach en wee te roepen nu de graan- en aardappelprijzen eindelijk op kostendekkend niveau liggen.

En de winnaar is…
Tijdens de Bildtse aardappelweken testte de NAV de kennis van de aanwezigen over het aandeel tarwe in brood en het aandeel gerst in een pilsje. 

Mevrouw Timmermans uit Raamsdonkveer schatte het aandeel gerst in pils het best. Ze ontving uit handen van NAV-bestuurslid Joop van de Wiel als beloning een krat gerstenat van een oerhollandse brouwer. Proost! 

 

 

 

De beste kennis van brood had mevrouw Jes uit St. Annaparochie. NAV-voorzitter Teun de Jong overhandigde haar een taart. Eet smakelijk!

 

NAV, 6 oktober 2012